Se den stemningsfulle traileren til Jonas Matzow Gulbrandsens Toronto-aktuelle Skyggenes dal

Ser vi konturene av en sterk filmhøst der norske filmskapere endelig kombinerer kunstneriske ambisjoner med tydelige sjangergrep? Kanskje. Med Joachim Triers allerede kritikerroste horror-thriller Thelma bak øret, bærer denne første traileren til Jonas Matzow Gulbrandsens debutfilm Skyggenes dal – som lik Thelma også skal til Toronto – bud om en lovende trend.

Om denne filmen «befinner seg i et realistisk univers med elementer fra fabelen og gotikken,» slik distributøren skriver på Filmweb, eller om den mest av alt er et stemningsfullt oppvekstdrama med horrorelementer, eller en kombinasjon av disse, eller noe helt annet – det vil tiden vise. Skyggenes dal fremstår uansett som en film rik på visuelle og soniske stemninger; dette er en trailer som avslører veldig lite om plottet, men som byr på mange eksemplariske filmbilder. Altså motiver og visuelle avtrykk som vi ønsker oss (og kanskje for ofte og naivt drømmer om) å se hyppigere i norsk kinofilm.

Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen og hans bror, fotografen Marius Matzow Gulbrandsen, har lenge vært to bebudede talenter, som gjennom enten imponerende kortfilmer (førstnevntes Everything Will Be OK imponerte stort på Kortfilmfestivalen i 2011) eller sterke bidrag til andres filmer (sistnevntes fotoarbeid på både Hisham ZamanFør snøen faller [2013] og Sten Hellevigs Dryads – Girls Don’t Cry [2015] var på hver sin måte bemerkelsesverdig) har skapt forventninger til «noe mer» – altså et gjennombrudd på det store lerretet.

Skyggenes dal ser ut til å ha mye av dette potensialet i seg, hvis vi dømmer ut ifra traileren. Et så vidt antydet spenningsplott fremtrer i dialogen («Det var en varulv som spiste sauene», «du vet at jeg ikke liker at du er med han»), men mest av alt viser denne smakebiten at vi har en cinematisk film i vente fra Gulbrandsen-brødrene. Så vil den første mottagelsen i Toronto, og den påfølgende premieren her hjemme i Norge, avgjøre om filmen treffer.

Kinopremieren er 20. oktober, og la oss da håpe at Thelma og Skyggenes dal kan bidra med hver sin del av et løft for kunstnerisk ambisiøs sjangerfilm i Norge. Nedenfor kan dere se traileren, og et knippe frysbilder:

*