Ruben Östlund bringer Sverige tilbake til hovedkonkurransen i Cannes med sin nye film Rutan

Så er det klart: Svenske Ruben Östlund blir den skandinaviske representanten i hovedkonkurransen i Cannes, etter at hans nye film Rutan («The Square») nå er invitert med i det offisielle programmet – helt i siste liten.

Man skulle ikke tro det hadde gått mange år, men vår filmnasjonstorebror Sverige har faktisk ikke hatt noen filmer nominert til Gullpalmen på 17 år – sist var i år 2000, da Roy Anderssons Sanger fra andre etasje og vår egen Liv Ullmanns svenske produksjon Trolösa deltok i hovedkonkurransen.

Ruben Östlund har riktignok deltatt i Cannes med alle sine tre foregående spillefilmer, men hver gang blitt henvist til sideprogrammene, og det har vært en pågående samtale blant kritikere og cineaster at hovedkonkurransen ha vært et spørsmål om tid for Östlund – han har alle de trekk en filmskaper bør besitte for å kunne tiltrekke seg programsjef Thierry Frémauxs gunst. Så er da også regissøren henrykt og glad nå som invitasjonen til å kjempe om Gullpalmen endelig kom:

«Lättnad!» utbryter Östlund i en uttalelse til SFI. «Jag har haft det på känn, jag tycker att vi gjort en mycket bra film. Men det var på håret att vi hann klart. Vi har klippt ned ett 400 000 gigabyte stort material till 30 gigabyte. Anledningen till att svaret dröjde var just att vi lämnade in sent. Men åh vad kul det ska bli att få ha en galavisning i Lumière-biografen. Det finns scener i Rutan som är gjorda specifikt för den föreställningen med den smokingklädda publiken. Jag säger inte mer, ni kommer att förstå.»

Selv om et knippe norske filmfolk har vært involvert i produksjonen av Rutan, blant dem lyddesigner Bent Holm og regissør Gunhild Enger (på casting), betyr nok invitasjonen til Östlund at det med norske øyne nå dessverre bare er mikroskopiske sjanser for at Joachim Triers Thelma vil dukke opp i Cannes. Samtidig gjenstår det etter sigende fortsatt mye arbeid på filmen – så kanskje vil en senere prestisjefestival, som Venezia i begynnelsen av september, og deretter Toronto, tett på den norske premieredatoen, være en mer optimal lanseringsplattform. Tiden vil vise.

Cannes-festivalen foregår fra 17. til 28. mai, og Montages vil som vanlig dekke begivenhetene. Gjennom distributøren Arthaus er for øvrig Rutan allerede sikret distribusjon – og får premiere på norske kinoer 29. september.