Prometheus-oppfølger bekreftet til 2016 – hva kan vi vente oss?

For en drøy uke siden annonserte Fox en rekke datoer for fremtidige prosjekter, og blant dem var et mystisk Ridley Scott-prosjekt med dato 4. mars 2016. The Wrap bekreftet nylig at det dreier seg om oppfølgeren til den polariserende Prometheus (2012).

Med andre ord ser det ut til at dette blir Scotts neste prosjekt etter at han ferdigstiller den episke Moses-filmen Exodus i løpet av våren og sommeren 2014. Selv om vi har hatt mistanke om det lenge, er dette strålende nyheter for hardbarkede fans som undertegnede.

For meg var Prometheus den suverent beste filmen i 2012 – til tross for gigantomane forventinger som hadde bygget seg opp gjennom en tjueårsperiode, helt siden ryktene om et nytt Ridley Scott-prosjekt i Alien-universet begynte å svirre på begynnelsen av 90-tallet. Mange delte ikke min entusiasme. Faktisk hersket det lynsjestemning i fanmiljøene.

Men jo mer motstand jeg møtte, og jo mer jeg så hva kritikken gikk ut på, jo sterkere ble min tro på filmen og ikke minst filmens prosjekt. Akkurat slik jeg følte for Spielbergs A.I. – Artificial Intelligence (2001) etter den lunkne og tidvis fiendtlige mottakelsen den fikk etter premieren (men som heldigvis har snudd litt det siste tiåret). Jeg utbroderer noe av dette i min omtale, som altså ble skrevet før slakten ramlet inn fra høyre og venstre.

Uansett, det er mange potensielle veier inn i oppfølgeren. Damon Lindelof er ikke lenger ombord som manusforfatter. Han ble erstattet av Jack Paglen, som nå altså ser ut til å ha overlatt pennen til Michael Green. Green er forøvrig også ansvarlig for oppfølgeren til Blade Runner (som da påbegynner produksjon tidligst i 2016) – med andre ord en ny favoritt i Ridley Scott-stallen. Ifølge The Wrap kan det virke som om Green vil føre universet tilbake til røttene i høyere grad, akkurat som det kommende dataspillet Alien: Isolation. Det er gode nyheter, selv om jeg verdsatte den litt alternative innfallsvinkelen i Prometheus.

Litt mer foruroligende er det at man angivelig vil få flere David-androider. Hvordan vil dette la seg gjøre? Vil han bli reprodusert på romskipet? På ingeniørenes hjemplanet? Vil skipet med Shaw (Noomi Rapace) og David (Michael Fassbender) i det hele tatt ankomme sin destinasjon? Spørsmål, spørsmål.

Uansett om man elsket eller hatet Prometheus, tror jeg man møter denne filmen med en viss spenning i kroppen. Vi som elsket den vil ha mer av den samme estetikken (gjerne med mer tradisjonelle Alien-elementer i tillegg), de som hatet den kan håpe på at forandringene i stallen og stilen vil gi dem det de egentlig håpet på første gang.

Kryss av i kalenderen: Prometheus gjenoppstår 4. mars, 2016!