Postapokalyptiske trailere til Oblivion og After Earth

Det er mye sci fi i nyhetsspalten om dagen, men så skjer det også mye spennende på den fronten. De ferske trailerne til Joseph Kosinskis Oblivion og M. Night Shyamalans After Earth vitner begge om episke fortellinger.

Kosinskis forrige film, Tron: Legacy (2010), var kanskje ikke noe mesterstykke, men så utrolig lekker ut og hadde dessuten et av årets beste soundtrack i Daft Punks tonedrakt. Oblivion er basert på en grafisk novelle forfattet av Kosinski selv i samarbeid med Arvid Nelson. For å være helt ærlig, er det vanskelig å si hva den vil handle om ut fra traileren alene. Den ser ut til å være rimelig schizofren i stil og handling. Noen monstre, noen romskip, noen Mad Max-aktige scenarier. Noen har sågar hevdet at Tom Cruises protagonist er en slags spillefilmversjon av Wall-E, og ut fra kostymedesignen og handlingsglimtene i starten forstår jeg godt den parallellen. Om ikke annet vil det bli en fornøyelse å se Morgan Freeman i det som ser ut til å være en krysning mellom ‘bad guy’ og mentor.

M. Night Shyamalan har vært særdeles ujevn siden The Village (2004) – for å si det mildt – og jeg vet heller ikke hva jeg skal tro etter å ha sett traileren til After Earth med far og sønn Will Smith. Den starter godt og betydelig mer sobert enn Oblivion, men så blir den veldig «Disney» i visuell utforming mot slutten. Her er dalende snøfnugg, pompøs dialog og «Spielberg faces» en masse. Jeg frykter en ny The Last Airbender (2010), men håper på noe mer tilbakeholdent.

Tydelig er det i hvert fall at begge filmene opererer i landskapet mellom eventyr og postapokalypse – i arven etter Avatar (2009) – og at det ikke skal stå på spesialeffekter og artige kreasjoner. Så lenge det ikke blir helt substansløst og klisjétungt, blir jeg gjerne med på reisen. Oblivion har norsk premiere 12. april og After Earth 26. juni 2013. Her er begge trailerne, med Oblivion først: