Postapokalyptiske trailere til Oblivion og After Earth

Det er mye sci fi i nyhetsspalten om dagen, men så skjer det også mye spennende på den fronten. De ferske trailerne til Joseph Kosinskis Oblivion og M. Night Shyamalans After Earth vitner begge om episke fortellinger.

Kosinskis forrige film, Tron: Legacy (2010), var kanskje ikke noe mesterstykke, men så utrolig lekker ut og hadde dessuten et av årets beste soundtrack i Daft Punks tonedrakt. Oblivion er basert på en grafisk novelle forfattet av Kosinski selv i samarbeid med Arvid Nelson. For å være helt ærlig, er det vanskelig å si hva den vil handle om ut fra traileren alene. Den ser ut til å være rimelig schizofren i stil og handling. Noen monstre, noen romskip, noen Mad Max-aktige scenarier. Noen har sågar hevdet at Tom Cruises protagonist er en slags spillefilmversjon av Wall-E, og ut fra kostymedesignen og handlingsglimtene i starten forstår jeg godt den parallellen. Om ikke annet vil det bli en fornøyelse å se Morgan Freeman i det som ser ut til å være en krysning mellom ‘bad guy’ og mentor.

M. Night Shyamalan har vært særdeles ujevn siden The Village (2004) – for å si det mildt – og jeg vet heller ikke hva jeg skal tro etter å ha sett traileren til After Earth med far og sønn Will Smith. Den starter godt og betydelig mer sobert enn Oblivion, men så blir den veldig «Disney» i visuell utforming mot slutten. Her er dalende snøfnugg, pompøs dialog og «Spielberg faces» en masse. Jeg frykter en ny The Last Airbender (2010), men håper på noe mer tilbakeholdent.

Tydelig er det i hvert fall at begge filmene opererer i landskapet mellom eventyr og postapokalypse – i arven etter Avatar (2009) – og at det ikke skal stå på spesialeffekter og artige kreasjoner. Så lenge det ikke blir helt substansløst og klisjétungt, blir jeg gjerne med på reisen. Oblivion har norsk premiere 12. april og After Earth 26. juni 2013. Her er begge trailerne, med Oblivion først:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Nå er After Earth-traileren ute på YouTube også. Jeg er definitivt mer positiv til den enn Oblivion, ikke minst etter å ha sett begge trailerne.

 2. Takk, Iris – da er saken oppdatert med «After Earth»-traileren fra YouTube.

 3. Even G. Benestad sier:

  Oblivion ser artig ut. Tron var veldig stilig. Enkel, men super… Det virker som et klassisk «cover up» og «things are not like they seem» plott, men her ser det ut til at ting er meget velgjort.

  After Earth ser virkelig ut som en skikkelig pudding. Selvsagt er det jorden. Stedet som dreper mennesker. Makan til tytemonolog. I tillegg har M. Night kun levert latterlige filmer siden høydepunktet Unbreakable.

  Traileren til After Earth gir ikke mye håp… Uff… Står over den.

 4. Eirik sier:

  After Earth traileren er ikke til og holde ut. Det er ren kitch, B film og det kunne saktens vært cool, hvis ikke et skinnhellig emne som Will Smith og hans sønn hadde inntatt hovedrollene. Den skal nok gjøre sine obligatoriske 150 mill i USA, dette er ikke sci fi, fantasy eller drama for den sags skyld. Det er en markedsførings template, mangler bare en Nickelback sang på eftertekstene.

  Oblivion stjeler jo vilt, camera angles og stemninger fra Star Wars ( prequels) og Prometheus tablåer, stemninger. Det betyr dog ikke alt, og så lenge en god historie alltid kan fortelles, igjen og igjen. Og hva er historien? Hvis vi er inne på noe Philip K Dick aktig og det er driv, fart og lekenhet i filmen, skal jeg saktens svelge det. Tom Cruise hadde dog tjent på og søle til sitt image igjen, med noe mindre helteaktig, noe i retning av hva han gjorde i Magnolia. Synd det blir med stereotypen, save the world…and the salary!

 5. Even G. Benestad sier:

  Så lenge Oblivion blir bedre enn «Promiskuæss» er det greit for meg. Science Fiction er dessverre en ganske lurvete sjanger, men Oblivion ser lovende ut. Plottet virker klassisk nok. Stilen derimot. Den virker sikker. Jeg gleder meg litt til den…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>