Paul Greengrass’ Netflix-finansierte 22. juli-film får verdenspremiere i Venezia

Venezia 2018: Paul Greengrass har regissert den første engelskspråklige storfilmen om 22. juli, og i dag ble det klart at det Netflix-finansierte prosjektet – med tittelen 22 July (tidl. Norway) – får verdenspremiere ved filmfestivalen i Venezia.

Greengrass sin film er en adaptasjon av Åsne Seierstads dokumentarbok En av oss, der forfatteren forteller historien om 22. juli gjennom tre perspektiver – linjen til gjerningsmannen, og opplevelsene til to søstre fra Nesodden og en vennegjeng fra Troms som alle skal delta på AUFs sommerleir på Utøya, og deretter rettsaken som fulgte.

Som vi vet var det en norsk filmskaper som først laget fiksjonsfilm om hendelsene 22. juli, og etter at Erik Poppes Utøya 22. juli hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i februar i år, etterfulgt av kinopremiere her i Norge 9. mars, har det bare vært et tidsspørsmål før «alle de andre filmene» om 22. juli ville komme.

Greengrass-prosjektet er etter sigende engelskspråklig, men 22 July har likevel norske skuespillere i de sentrale rollene, så med hjemlige øyne vil det bli en utfordring ikke bare å se den grusomme historien utspille seg på lerretet (og senere skjermen), men også å høre dialogen fremført på et annet språk enn vårt eget. Men det meste Greengrass har laget tidligere – gjennombruddet Bloody Sunday, og ikke minst hans film om 11. september (United 93) – tilsier at han er en av få Hollywood-regissører som kan «få til» å filmatisere en så ubegripelig vond hendelse på en hensynsfull måte.

Filmen er delfinansiert med 17 millioner kroner fra NFIs insentivordning, og er fotografert av norske Pål Ulvik Rokseth. Ved klippebordet har Greengrass hatt med seg Oscar-vinneren William Goldenberg (Heat, Zero Dark Thirty). Blant skuespillerne finner vi Anders Danielsen Lie som terroristen, med bl.a. Jonas Strand Gravli, Seda Witt, Maria Bock, Torbjørn Harr og Jon Øigarden i i andre roller.

Netflix har ennå ikke offentliggjort når 22 July vil få premiere, men som med strømmetjenestens andre produksjoner vil ikke denne filmen bli satt opp på ordinær kino.