Økt politisk innblanding svekker filmfestivalen i Beijing ytterligere

Nok en gang stikker kinesiske myndigheter kjepper i hjulene for filmkulturen i landet. I redsel for upassende ytringer under årets utgave av Beijing Independent Film Festival (BIFF), viste styresmaktene muskler under åpningsseremonien, der publikum – som også består av internasjonale gjester – fikk beskjed om at de annonserte kinovisningene ikke ville gå som planlagt.

Fjorårets Beijing-festival led blant annet under en mystisk strømstans, men i år var det ikke tvil om innblandingen fra høyere hold. Som i fjor beveget publikum seg mot Li Xianting Film Foundations lokaler etter avlysningsbeskjeden, der planen var å holde en privat visning. Men politiet dukket raskt opp med overvåkningsstyrker, slik at ingen uønskede visninger ble foretatt.

Festivalen fikk fortsette etter at festivalsjef Wang Hongwei gikk med på å følge visse retningslinjer, blant annet at ikke for mange og ikke for få skal se filmene samtidig. Slik kan myndighetene kontrollere videreformidlingen/bruken av potensielt uønsket informasjon.

Resultatet er en svekket festival som nesten ingen vil få vite noe særlig om, der kun et utvalg journalister og folk fra kinesisk filmbransje er deltakere. Lyspunktet er at de tilstedeværende på festivalen som virkelig er hengivne filmentusiaster ikke ser ut til å gi opp, men samler seg og gjør det de kan for i det minste å få sett filmene på programmet.