Norske filmer til Berlin: spillefilmen Oskars Amerika og kortfilmen Odd er et egg valgt ut til barnefilmprogrammet

Berlinalen 2017: Ingen norske filmer er foreløpig tatt ut til hverken hovedkonkurransen eller sideprogrammene Panorama/Forum, men i den prestisjetunge barnefilmseksjonen Generation er nå spillefilmdebuten Oskars Amerika og kortfilmen Odd er et egg klar for deltagelse – ved siden av den norske co-produksjonen Richard Storken og den svensk-norske kortfilmen Min homosøster.

Allerede i 2012 begynte regissør Torfinn Iversen å bane veien til Berlin for sin spillefilmdebut, da han med kortfilmen Levis hest fikk sitt festivalgjennombrudd i kortfilmseksjonen til Generation. Oskars Amerika er en kunstnerisk videreføring av ideene fra Levis hest, og det er derfor gledelig (men ikke overraskende) at Berlinalen ønsker å følge Iversen og hans spillefilmdebut videre. Både Iversen og hans produsent Mona Steffensen uttrykker i en kommentar til Montages lettelse over dagens nyhet: «Vi er vanvittig glade for å ha blitt tatt ut til Berlinalen med Oskars Amerika. Dette er noe vi har jobbet for i mange år, og en stor anerkjennelse.»

Festivalen selv beskriver filmen på denne måten, i dagens pressemelding: «Torfinn Iversen’s feature debut is based on motifs and characters first explored in his short film Levi’s Horse (Generation, 2012). Now this moving portrait of an unusual friendship can be enjoyed at length on the big screen.» Den norske kinopremieren på Oskars Amerika er foreløpig satt til 24. mars.

For kortfilmen Odd er et egg er nok ikke gleden noe mindre. Regissør Kristin Ulseth har i sin animerte kortfilm adaptert fortellingen fra Lisa Aisatos barnebok med samme tittel, og da NFIs kortfilmkonsulent Kari Moen Kristiansen ga filmen tilskudd i 2015, skrev hun følgende: «Dette skal bli en vakker og underholdende animasjonsfilm for barn. [På et dypere plan] er dette en eksistensiell historie om hvordan mentale plager og lidelser preger hverdagen, og hemmer oss fra å være oss selv. Det er en historie som viser at selv et skjørt og vanskelig liv kan endre seg, og bli sterkt og godt!»

Berlinalen varer i år fra 9. til 19. februar, og Montages vil være til stede og dekke hele festivalen.

«Odd er et egg»
«Oskars Amerika»
«Oskars Amerika»