Fem begivenheter dere bør oppsøke under filmfestivalen MIRAGE

Filmfestivalen MIRAGE går i disse dager inn i sin andre utgave, og gir Oslo en livgivende dose filmkunst helt frem til og med søndag 16. oktober. Med undertittelen Film Festival For the Art of the Real har initiativtakerne bak MIRAGE etablert et beundringsverdig premiss for å skape sosiale visningsrom rundt sitt program og løfte frem en hel rekke besøkende filmskapere til samtaler og andre events. I denne saken trekker vi frem fem begivenheter som alle i hovedstaden bør oppsøke under festivalen.

Filmfotograf Egil Håskjold Larsen (Amanda-vinner for Gunda) og produsent Racha Helen Larsen (Yellow Log) er de to ildsjelene som tidlig i 2021 presenterte sin idé for en ny filmfestival i Oslo med navnet MIRAGE, og i fjor gikk første utgave av stabelen i september – akkurat i tide til ikke å bli direkte rammet av utbruddet av omikron-varianten av koronaviruset, som vinteren 2021/2022 sendte oss alle tilbake i nedstengt modus.

Men nå som MIRAGE returnerer virker fraværet av pandemi uansett å være en vesentlig fordel, jamfør duoens opprinnelige ambisjoner (3 gjester i fjor har eksempelvis nå blitt 30 besøkende filmskapere/kunstnere, ifølge denne saken hos Fritt Ord.) I programmet finner man en rekke samtaler, events, spesialvisninger og utstillinger – tilsynelatende nok til å fylle enda en festvaluke egentlig, og med den legendariske filmfotografen og Oscar-vinneren Roger Deakins som imponerende «headliner».

Her i Montages er vi mange som gleder oss til å utforske årets MIRAGE, og vi har studert programmet med lupe for å kunne trekke frem et knippe anbefalinger til våre lesere i hovedstaden. ( NB: Det avholdes også en satelitt-utgave av MIRAGE i Tromsø – fire av filmene fra årets program vises på Verdensteatret denne uka.)

I våre tradisjonelle festivalanbefalinger pleier vi å trekke frem fem filmer alle bør se, men i anledning MIRAGE oppleves det mer passende å trekke frem fem begivenheter man bør få med seg. God festival!

*

Double feature: De Humani Corporis Fabrica og Leviathan

Klar for høstens mest uforglemmelige kinoopplevelse? Klar for å forsvinne inn i kroppen ved hjelp av kikkhullskameraer og besøke hjerte, hjerne og andre av våre indre gemakker – i form av storslått cinema? Se ikke lenger enn til MIRAGE sine to eksklusive visninger av dokumentarfilmen De humani corporis fabrica. Dette var et av årets store høydepunkter for oss under filmfestivalen i Cannes, og vi diskuterte de mange enestående elementene av denne kinoopplevelsen i en episode av podkasten Filmfrelst. Regissørduoen Lucien Castaing-Taylor og Verena Paravel har vært på radaren vår lenge, og imponerte stort med kannibaldokumentaren Caniba i Venezia i 2017 (omtalt i denne podkasten) og fiskebåt-gjengivelsen Leviathan i Tromsø i 2013. Sistnevnte blir også vist på årets MIRAGE, og i sin omtale her på Montages skrev Erik Vågnes:

«Leviathan er en film man både opplever fysisk på kroppen og som, i sine lange, monotone tagninger, forlanger kontemplering. […] Blod, fiskeslo og fiskerester regner over undervannskameraet i uavbrutte poetiske tagninger, og av og til dukker kameraet opp av vannet og fanger en flokk med måker som jager etter fiskerester. Regissørene klarer å mane frem noe uhyggelig og visceralt ved disse avkuttede fiskehodene som ruller frem og tilbake på dekk.»

Her kan dere se De humani corporis fabrica på MIRAGE.

Her kan dere se Leviathan på MIRAGE.

*

Roger Deakins besøker Oslo

Dette er kanskje tidenes mest opplagte anbefaling, men når Roger Deakins kommer til Oslo for å møte publikum, snakke om film, signere bøker, og dele ut pris, da rydder man plass i kalenderen. Deakins vant som kjent endelig sin velfortjente Oscar-pris for Blade Runner 2049, og som om det ikke var nok tok han hjem samme pris året etter for 1917. Fotografens mange samarbeider med regissører som Coen-brødrene, Sam Mendes og Denis Villeneuve (for å nevne noen) har gjort ham til en av nyere filmhistories mest omtalte kameramenn, og her på Montages har vi dykket ned i hans særtrekk ved flere anledninger, og hadde i 2011 også gleden av å presentere et intervju med Deakins.

Under MIRAGE kan man møte Deakins fredag 14. oktober kl. 19.00 på Ingensteds, til en presentasjon av hans fotobok BYWAYS i et event som festivalen har gitt navnet «Sir Roger Deakins on Cinematography vs Photography Part of the Craft of Cinema Sessions». I tillegg holder Deakins en masterclass om filmfoto kl. 13.00 på Vega på lørdag 15. oktober, under fanen «MIRAGE Professional», der aktører i filmbransjen er målgruppen.

Klikk på datoene i avsnittet over for info om Deakins-eventene på MIRAGE.

*

Hege Jaer-foredrag + visning av Samlerne og jeg

MIRAGE viser ikke bare nye filmer, men henter også frem et knippe klassikere, og muligheten denne uken til å se Agnès Vardas nydelige kinodokumentar Samlerne og jeg («Les Glaneurs et la Glaneuse», 2000) på det store lerretet, bør man ikke la gå fra seg. Samlerne og jeg er et av DV-tidsalderens mest idiosynkratiske verk – både fordi filmen så direkte tematiserer DV-kameraet og dets mobile evne til å «plukke» scener og bilder «fra bakken», akkurat som filmens titulære samlere, og Vardas poetisk-subjektive fortellerstil bringer også kameraet direkte inn i estetikken og bevisstgjør oss (og henne) på hvordan bildene og møtene vi får være med på, kanskje kun var mulig å skape nettopp med et DV-kamera.

Samlerne og jeg settes opp to ganger under MIRAGE, inkludert en spesialvisning torsdag 13. oktober kl. 20.00 på Vega Scene med et foredrag om Varda av cinematekkurator Hege Jaer som innledning. Den digitale revolusjonen passet Varda som hånd i hanske, og i Samlerne og jeg ser man et sjeldent tilfelle av form, tematikk og kunstneriske særtrekk som møtes på en lekeplass og går opp i en skjønnere forening.

Her finner dere info om Samlerne og jeg-visningene på MIRAGE.

*

Formørkelsen («The Eclipse»)

MIRAGE arrangerer de første festivalvisningene i Norge av Nataša Urbans allerede prisvinnende (fra CPH:DOX) nye dokumentar Formørkelsen («The Eclipse») produsert av Ingvil Giske hos Medieoperatørene, og alt tilsier at dette blir en av festivalens viktigste hendelser. Vi har ennå ikke sett filmen selv, så denne anbefalingen trekkes frem fordi vi selv har store forventninger. MIRAGE beskriver Formørkelsen slik:

The film’s central motif is the total solar eclipse of August 11, 1999. While the world celebrated, most of Serbia’s population barricaded themselves in their homes and nuclear bunkers, in fear of the lunar shadow. Using this event as a metaphor for the nation’s unclean conscience about the consequences of its political choices, the director confronts her country’s wartime and criminal past, and the evil that is still on the loose today. The director dares to look in the mirror of a troubled present and reckon with the ghosts of a bloody past, arguing that historical amnesia is a burden carried across generations.

I tillegg til norgespremieren på Formørkelsen, holder Nataša Urban en masterclass under MIRAGE om bruk og fremkalling av analog film. Virker ekstremt spennende (for de av oss som er opptatt av den slags), og skjer 16. oktober kl. 14.45 på Ingensteds.

Her kan dere se visningertider for Formørkelsen («The Eclipse») på MIRAGE.

*

Performance: The Sound Universe of Cinema

Til slutt vil vi trekke frem et event som virker å være det absolutt mest originale og potensielt fascinerende man kan oppleve under MIRAGE. Foley-artist og lyddesigner Heikki Kossi (nylig Emmy-nominert for sitt arbeid på The Underground Railroad) kommer til Oslo for å fremføre en performance av lyd, og dette er et konsept vi aldri har hørt om tidligere – at skaperprosessen bak lydeffekter kan omsettes til en slags scenisk forestilling. MIRAGE beskriver begivenheten slik:

Heikki is coming to MIRAGE to do a foley performance and workshop, demonstrating how sound can come to life, and how the slightest of changes in the sound can change the sensation and even the meaning of how we perceive a scene. Based on scenes from some of his many films Kossi will create live foley on stage, demonstrating his many weird techniques used. [He] will show how the cinema experience can be expanded, how the way we see, and what we see can be changed our enhanced, going into detail about his methods and approach to create “the sound univers”. The sounds we see, the realistic sounds and sounds we could never even imagine.

Føles for unikt til å gå glipp av – det hele skjer i Salongen på Vega Scene 15. oktober kl. 18.00.

*

Les mer om alt MIRAGE har i programmet på festivalens nettsider – visningene og arrangementene utspiller seg nå og frem til og med søndag 16. oktober.