Norsk premieredato for The Master endelig avklart

En av årets mest etterlengtede filmer, Paul Thomas Andersons The Master, har endelig fått norsk premieredato.

Selv om en tentativ dato har vært oppført på Filmweb en stund, har det lenge vært usikkert når vi faktisk kom til å få se The Master til Norge. Dette har vært uavklart blant annet fordi filmen fikk fremskyndet sin amerikanske premiere (til 14. september), som igjen fremskynder hjemmevideo-lanseringen i USA, som på sin side fremskynder filmens uunngåelige digitale tilgjengelighet i nettpiratenes verden, som til slutt frarøver europeiske distributører en «eksklusivitet» overfor publikum.

Men også filmens mottagelse har gitt grunn til å tenke nøyere på datoen. Etter at Venezia-premieren og USA-premieren har befestet filmens umiddelbare klassikerstatus, og Anderson insisterte på at filmen ble lansert på 70mm i USA, har nye profileringsmuligheter åpenbart seg – også her i Norge. Og til slutt kommer mulighetene for Oscar-priser – som er helt bestemt tilstede for filmen. Som vi vet, begynner trommene å dundre for denne typen oppmerksomhet først til vinteren.

Så, selv om mye har talt for at en norsk premiere på The Master kunne skje inn mot senhøsten (som i Storbritannia, der de får filmen 9. november), har distributøren Norsk filmdistribusjon nå fastsatt den norske premieredatoen til 11. januar 2013. Dette sammenfaller med 70mm-festivalen på Cinemeteket i Oslo, som gir en gylden mulighet for hovedstadspublikummet til å se filmen i sitt rette format og element.

Det blir altså ingen The Master-julegave til P.T. Andersons fans i Norge, men en desto bedre start på 2013. Når det er sagt – vi i Montages har vært og sett filmen på 70mm allerede, og jobber med å ferdigstille vår artikkel om opplevelsen.

Dette er utvilsomt vinterens filmatiske edelsten på kino. Bare å fortsette å glede seg.