Norsk premieredato for The Master endelig avklart

En av årets mest etterlengtede filmer, Paul Thomas Andersons The Master, har endelig fått norsk premieredato.

Selv om en tentativ dato har vært oppført på Filmweb en stund, har det lenge vært usikkert når vi faktisk kom til å få se The Master til Norge. Dette har vært uavklart blant annet fordi filmen fikk fremskyndet sin amerikanske premiere (til 14. september), som igjen fremskynder hjemmevideo-lanseringen i USA, som på sin side fremskynder filmens uunngåelige digitale tilgjengelighet i nettpiratenes verden, som til slutt frarøver europeiske distributører en «eksklusivitet» overfor publikum.

Men også filmens mottagelse har gitt grunn til å tenke nøyere på datoen. Etter at Venezia-premieren og USA-premieren har befestet filmens umiddelbare klassikerstatus, og Anderson insisterte på at filmen ble lansert på 70mm i USA, har nye profileringsmuligheter åpenbart seg – også her i Norge. Og til slutt kommer mulighetene for Oscar-priser – som er helt bestemt tilstede for filmen. Som vi vet, begynner trommene å dundre for denne typen oppmerksomhet først til vinteren.

Så, selv om mye har talt for at en norsk premiere på The Master kunne skje inn mot senhøsten (som i Storbritannia, der de får filmen 9. november), har distributøren Norsk filmdistribusjon nå fastsatt den norske premieredatoen til 11. januar 2013. Dette sammenfaller med 70mm-festivalen på Cinemeteket i Oslo, som gir en gylden mulighet for hovedstadspublikummet til å se filmen i sitt rette format og element.

Det blir altså ingen The Master-julegave til P.T. Andersons fans i Norge, men en desto bedre start på 2013. Når det er sagt – vi i Montages har vært og sett filmen på 70mm allerede, og jobber med å ferdigstille vår artikkel om opplevelsen.

Dette er utvilsomt vinterens filmatiske edelsten på kino. Bare å fortsette å glede seg.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. Anders Haavie sier:

  Når kan man kjøpe billetter til denne filmen. Dette blir fantastisk… en ny film på 70mm.

 2. Vil se den nå! Må se om jeg klarer å ta turen til Oslo for å se 70mm-versjonen, men tror nok at jobb/studier frarøver meg den muligheten. Gleder meg uansett fryktelig mye til å få sett den, uansett når det blir.

 3. Einar sier:

  Hørt den er dårlig. David Thomson skrev ihvertfall det. Fint foto, men handler ikke om noe.

 4. Jeg synes den var overveldende god. Har du link til Thomsons sak?

 5. Einar sier:

  http://www.tnr.com/article/books-and-arts/magazine/107217/there-will-be-dud

  Håper selvsagt han tar feil! Og det gjør han jo iblant også. Men likevel en mann jeg lytter ekstra nøye på. Forøvrig mye bra på filmsidene til TNR, spesielt Thomasons artikler.
  Hvor så du filmen?

 6. Dag Sødtholt sier:

  Tror ikke vi skal være så veldig redde for hva Thomson sier. Han skriver veldig godt, men er ikke fremmed for overfladiske vurderinger. Og skulle filmen være feilslått, er vi bortimot garantert et interessant feilslag.

 7. Thomson er interessant på mange måter; han setter i gang samtaler og argumentene er ofte saklige og egenartede.

  MEN: The Master er noe for seg selv. Så den to ganger på 70mm i New York, og andre gjennomsyn var nesten som en ny film. Rytmen og tonen og ikke minst den usedvanlige hovedpersonen var kommet nærmere meg, og da var det enda lettere å slippe filmens visuelle og tematiske voldsomhet innover seg. Helt enestående filmopplevelse. One for the ages, som de sier.

 8. Einar sier:

  Liten sjanse for The Master på Troll i eske vel, hva tror dere?
  Synes Thomson er briljant selv. Morsomt han likte Oslo 31. august i en artikkel i The New Republic (som riktignok handlet like mye om hans kollega enn om filmen). Men han er ikke lenger veldig oppdatert på internasjonal film. Han er uansett en mann med egne meninger (han hater Kubrick unntatt The Shining, var tidlig ute med å hylle Cronenberg som noe mer enn en b-filmregissør f eks), og han skriver like bra som de beste skjønnlitterære forfatterne.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>