Koronakrisen stopper Joachim Triers nye film – innspillingen av Verdens verste menneske på vent

Koronakrisen paralyserer fortsatt de fleste aktiviteter i det norske samfunnet, og filmbransjen er hardt rammet. Nå er det klart at et av prosjektene som rammes er Joachim Triers neste film, Verdens verste menneske, som blir stoppet og utsatt på ubestemt tid.

«Vi rakk å skyte to opptaksdager (en i desember og en i mars). Perioden med hovedopptakene skulle starte over påske og vare frem til sommerferien,» forteller produsent Thomas Robsahm i Oslo Pictures, som i dag bekrefter til Montages at staben er permittert og produksjonen satt på vent. Tidligere er det kjent at Erik Skjoldsbjærgs krigsfilm Narvik også er utsatt som følge av koronakrisen, så det er nå bekreftet at to finansierte, opptaksklare norske spillefilmproduksjoner går en usikker tid i møte. Og eventuelle redningspakker fra Kulturdepartementet har ennå ikke materialisert seg for filmbransjen. [Oppdatering: Nye tiltak fra NFI er nå varslet, les mer i denne saken.]

Verdens verste menneske mottok produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt i juni 2019, og har i tillegg omfattende internasjonal finansiering på plass fra ulike europeiske fond og private investorer. Filmen omtales som en dramakomedie og blir Triers tredje film i den såkalte Oslo-trilogien, som startet med Reprise (2006) og fortsatte med Oslo, 31. august (2011): «[I Verdens verste menneske følger vi] Julie (30) gjennom romantiske forhold, vennskap, karrierevalg og familie. […] En film om kjærlighet i vår tid, og om å finne mening i den,» kan man lese hos NFI, mens Trier selv beskrev den til VG som «[en film om] det å prøve å forstå hvem man er gjennom en lengsel etter kjærlighet og kontakt. Det er mye komikk i det også. Humor og melankoli er er blitt vår greie.»

Nå som opptakene til filmen stoppes av koronakrisen, er produksjonen et skjørt korthus som må holdes oppreist, frem mot at de kan gjenoppta arbeidet. «Vi avventer nå inntil samfunnet åpner igjen,» sier Thomas Robsahm. «Bråstoppen midt i forarbeidet betyr store merutgifter, og vi jobber nå med hvordan vi skal klare å dekke inn dette uten at det rammer produksjonen kunstnerisk. Vi er i dialog med NFI, om eventuelle tiltak og redningspakker kommer, men ingenting er bekreftet per i dag.» [Oppdatering: NFI-tiltak er nå varslet.]

Verdens verste menneske har Trier igjen skrevet manuset sammen med sin faste manuspartner Eskil Vogt, og regissøren gjenforenes med skuespiller Anders Danielsen Lie. I sin første hovedrolle som Julie vil vi finne skuespiller Renate Reinsve (som glimtvis også var å se i Oslo, 31. august).

Nå krysses det fingre for at utsettelsen ikke medfører at noen av de involverte faller fra prosjektet. «Alt avhenger av hvor lenge vi må utsette,» erkjenner Robsahm. «Vi håper alle kan være med videre, men det er for tidlig å si hvor store konsekvenser utsettelsen får for produksjonen. Men, at vi er hardt rammet er det liten tvil om.»

Verdens verste menneske er satt opp med premiere i 2021, men den opprinnelige opptaksplanen blir altså endret, så vi må avvente utfallet av koronakrisen før det blir klart når Triers film kan bli spilt inn.