Kongens nei, Welcome to Norway og Pyromanen vil knive om å bli Norges Oscar-bidrag

Erik Poppes Kongens nei, Rune Denstad Langlos Welcome to Norway og Erik Skjoldbjærgs Pyromanen er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

Av disse tre filmene, skal én plukkes ut til å bli Norges Oscar-kandidat, som deretter får muligheten til å være med i kappløpet om Oscar-nominasjonene i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film.

Oscarkomiteens norske avdeling består av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt (NFI), som sammen blir enige om hvilken film som skal innstilles til Oscar-akademiet. Etter at komiteen har kommet frem til kortlisten, får produsentene for de tre filmene muligheten til å presentere hver sin plan for en eventuell Oscar-kampanje. Ettersom en godt uttenkt strategi er av stor betydning over there, blir dette vektlagt i siste runde.

Årets komité består av leder Sindre Guldvog fra NFI, Stine Oppegaard fra NFI, Ingvild Søderlind fra Norske filmregissører, Birgitte Bratseth fra Norsk Dramatikerforbund, Ragnhild Lund fra Norsk filmforbund, Mode Steinkjer fra Norsk filmkritikerlag, Maria Ekerhovd fra Virke produsentforeningen og Ingunn Øyen fra Norsk skuespillerforbund.

welcome01

Kongens nei tar for seg de tre dramatiske døgnene i april 1940, da den norske kongen fikk et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Poppes patriotiske drama lyder på papiret som et klassisk «Oscar bait». Filmen har norsk kinopremiere den 23. september.

I sin analyse av Welcome to Norway, skriver Jon Raundalen følgende: «Langlo har med Welcome to Norway laget en film som er bred og folkelig, og som fokuserer nettopp på den humanistiske ideen om å se flyktningene som folk og individer, med den samme verdien som meg og deg, men uten de store parolene for eller mot innvandring. Det er viktig, og det er flott.»

Skjoldbjærgs Pyromanen, basert på Gaute Heivolls bestselgende roman Før jeg brenner ned, byr på en god dose norsk landlig eksotisme. I sin analyse av filmen beskriver Anne Gjelsvik Pyromanen som: «en thriller om utenforskap, som ved hjelp av tilbakeblikk på en annen tid, synliggjør ting i vår egen samtid. Den kan oppleves som en suggererende sjangerfilm, men stikker også dypere.» Filmen får om kort tid sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Toronto.

eovrlpb29

Hvert land kan innstille en film til kategorien Beste ikke-engelskspråklige film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2015 til 30. september 2016. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk. Dette innebærer at Joachim TrierLouder Than Bombs, Benjamin ReeMagnus og Henrik Martin DahlsbakkenSensommer ikke kan være kandidater, siden disse overveiende har dialog på engelsk.

Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences sin «Foreign Language komité» alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene til den 89. utgaven av Oscar-utdelingen offentliggjøres tirsdag 24. januar. Selve Oscar-seremonien går av stabelen søndag 26. februar i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles. Tidligere har Norge blitt nominert til Oscar i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film for Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

Tidligere denne måneden annonserte Student Academy Awards sine nominasjoner til årets student-Oscars, og blant de nominerte var Alexander Turpins eksamensfilm fra Den norske filmskolen, Generation Mars. Student Oscar-seremonien finner sted 22. september i ærverdige Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Den endelige avgjørelsen om hvilken av de tre filmene som blir årets norske Oscar-kandidat offentliggjøres onsdag 7. september.