Ingen får se Blind denne høsten – Eskil Vogts film utsatt til 2014

Eskil Vogts regidebut Blind har for mange vært høstens store høydepunkt blant de nye norske filmene, men nå må filminteresserte smøre seg med ekstra tålmodighet. Premieren på Blind har blitt utsatt til 2014.

Montages kan i dag rapportere at produsent og distributør har besluttet å vente med premieren på Blind til nyåret. Ingen av disse har besvart våre henvendelser i dag, men Norsk filminstitutt bekrefter at Blind nå blir å regne som en 2014-film. «Det stemmer at Blind ikke blir en del av Filmhøsten 2013,» sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør lansering hos NFI. «Vi har ikke fått ny endelig bekreftet premieredato fra produksjonsselskapet Motlys, men regner med at det blir tidlig på nyåret en gang.»

At premieredatoer på norske filmer utsettes er ikke uvanlig, og trenger ikke bety mer enn at lanseringsplanen har endret seg for å gi filmen et bedre grunnlag for å nå publikum. I tilfellet Blind er det samtidig naturlig å spørre seg om dette kan ha å gjøre med at filmen strategisk sikter seg inn mot å delta på en større internasjonal filmfestival før den går opp i Norge. «Når det gjelder festivaler kan jeg, som dere sikkert forstår, ikke hverken bekrefte eller avkrefte noe,» sier Helgeland. «Produsenten og vi i NFI vurderer det uansett slik at det vil være bra for filmen om den får internasjonal premiere på en anerkjent festival, så det er et mål vi jobber mot.»

Det som uansett er sikkert nå er at Blind ikke blir å se her i Norge før i 2014, og om dette vil bety en attraktiv festivalpremiere eksempelvis i Sundance, Gøteborg, Rotterdam eller Berlin – de fire største filmfestivalene i januar/februar-perioden – gjenstår å se.

En utsatt premiere gir uansett filmskaperne ekstra tid til å finpusse det endelige resultatet, så la oss håpe at Blind-utsettelsen blir til det beste for filmen. Og la oss håpe de beholder plakaten: