Hirokazu Koreedas Etter stormen vant hovedprisen Sølvspeilet under Film fra Sør

Film fra Sør 2016: Oslos største filmfestival nærmer seg slutten, og i går kveld ble årets prisutdeling avholdt på Vika kino.

Vinneren av Sølvspeilet, festivalens hovedpris, ble japanske Etter Stormen av Hirokazu Koreeda (Som far, som sønn, Søstre), som også var årets avslutningsfilm. Regissøren var selv til stede og mottok prisen. Hederlige omtaler ble gitt til Mani Haghighis A Dragon Arrives og Alejandro Jodorowskys Endless Poetry.

Juryens begrunnelse for Sølvspeilet lyder som følger:

Årets vinner har imponert oss med sin nyanserte og forsonende holdning overfor en rollefigur som ennå ikke har forstått at man bør bli voksen før man blir gammel. Handlingen er fortalt med små, udramatiske fakter og rører sitt publikum med detaljerte, hverdagslige skildringer.Det er en historie om en mann som henger igjen i en tilsynelatende glamorøs fortid, i sine fem minutter i rampelyset, og som er redd for å gjøre seg nye erfaringer som vil justere identiteten hans.

Tilfeldighetene bringer hovedpersonene sammen idet det trekker opp til dårlig vær, på flere måter enn én. Og overraskende nok er det ikke nødvendigvis noen dum ide å søke både forsoning og ly fra stormen inne i en blekksprut. Årets Sølvspeilet går til en film som minner oss om at å være mislykket kan være vondt selv om man kanskje fortjener smerten, og at forsoning kan komme gjennom helt uventede situasjoner.

Årets Sølvspeil-jury besto av Jon Inge Faldalen, Ida Madsen Hestman og Øyvor Dalan Vik, og prisen er 35. 000 norske kroner til filmens norske distributør, Another World Entertainment. Etter stormen får norsk kinopremiere 18. november.  

Prisen for beste dokumentar, Dok:Sør, ble tildelt Havet brenner, regissert av Gianfranco Rosi (Sacro GRA). Den italienske regissøren vil motta en pengepremie på 10.000 norske kroner fra festivalen. Hederlig omtale gikk til Rokhsareh Ghaemmaghamis Sonita. Dok:Sør-juryen, bestående av Aleksander Huser, KriStine Ann Skaret og Therese Naustdal, hadde følgende begrunnelse for den hederlige omtalen:

Hederlig omtale går til en film om et menneske det er umulig ikke å bli glad i. En ung jente med en stor drøm og en sterk vilje, som tar klare valg og står i dem – til tross for stadig økende motstand fra både familie, tradisjoner og lovverk, både i landet hun bor i og landet hun har flyktet fra. Det er en svært engasjerende, medrivende og velfortalt film, som med en nærmest hollywoodsk oppbygging forteller en historie som peker langt utover sin karismatiske og modige hovedperson. Og som også diskuterer hvorvidt en filmskaper selv bør tillate seg å gripe inn for å hjelpe dem man lager film om.

Havet brenner har allerede hatt norsk kinopremiere via Arthaus. Film fra Sørs ærespris ble tildelt den afrikanske regissøren Mahamat Saleh Haroun (En mann som skriker, Grigris), og årets publikumspris gikk til Hayao Miyazakis animerte klassiker Min nabo Totoro.

16 1