Hany Abu-Assad gjester Arabiske Filmdager med Oscar-nominerte Omar

For fjerde året på rad arrangerer Film fra Sør, i samarbeid med Babel Filmklubb, Arabiske Filmdager. Arrangementet finner sted på Kino Victoria i Oslo fra 4. – 6. april. Årets åpningsfilm blir den Oscar-nominerte Omar, signert Hany Abu-Assad (Paradis nå), og regissøren vil selv være til stede under visningen 4. april.

Årets utgave av festivalen vil bestå av i alt 15 filmer, men så langt er det kun Abu-Assads Omar og Hind Nebbeds Electro Chaabi som pryder plakaten. Resten av programmet offentliggjøres 14. mars. I tillegg til filmene vil Arabiske Filmdager gjeste en rekke filmskapere.

Abu-Assads Omar var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film (prisen gikk til Paolo Sorrentinos Den store skjønnheten), og hadde verdenspremiere i sideprogrammet Un Certain Regard under fjorårets filmfestival i Cannes. I september ble det for øvrig kjent at den palestinske regissøren etter alt å dømme vil regissere den amerikanske remaken av Park Chan-wooks Sympathy for Mr. Vengeance.

Filmwebs beskrivelse av Omar lyder slik:

Kompisene Omar, Tarek og Amjad bor på Vestbredden på hver sine sider av muren som deler hjembyen deres. De risikerer livet når de klatrer over for å treffes, og for Omar er det ekstra viktig å krysse grensen -- han har et hemmelig forhold til Tareks søster Nadja. De unge mennene lever i en presset og ufri situasjon, omringet av vold og jevnlig ydmyket av israelske soldater. Et feilslått forsøk på frihetskamp fører til drapet på en soldat, og israelske myndigheter slår raskt tilbake. Omar fengsles og tortureres, men nekter å samarbeide. Til slutt trues han med livsvarig fengsel om han ikke vil skaffe israelerne mannen de egentlig er ute etter, bestekompisen Tarek. OMAR er en psykologisk thriller der regissør Abu-Assad får fram de komplekse alliansene på tvers av kamplinjene. Balanserte karakterer, stort sett spilt av amatører, gjør filmen til en intens og nyansert framstilling av mennesker under ekstremt press.

Du kan med andre ord sette et kryss i kalenderen 4.–6. april – særlig hvis du er over gjennomsnittet interessert i film fra Midtøsten.