Golden Globe-nominasjonene er klare: The Shape of Water, The Post, Dunkirk og Lady Bird leder an

Årets Golden Globe-nominasjoner ble offentliggjort i dag, og i tillegg til at allerede forventede Oscar-favoritter som The Shape of Water, The Post, Dunkirk og Lady Bird er å finne blant de nominerte, fikk vi i dag den første indikasjonen på hvorvidt Ridley Scotts mye omtalte nye film All the Money in the World blir å regne med i Oscar-sesongen. (Svaret er ja.)

Først som sist kan vi gjenta det vi pleier å si: det er viktig å presisere at Golden Globe-nominasjonene har mindre til felles med de langt mer prestisjetunge Oscar-prisene enn media til vanlig får oss til å tro. The Hollywood Foreign Press (THFP) er typisk sett svært opptatt av å bringe stjerner til gallaen sin, og ser ut til å synes at den beste forsikringen enkelt og greit er å nominere de mest skinnende blant disse, hvis mulig.

I skuespillerkategoriene er forskjellen mellom Oscar og Golden Globe tradisjonelt sett liten – selv om de altså opererer med to kategorier og dermed kan nominere dobbelt så mange – men i kategoriene for beste film (drama hos THFP) og ikke minst regi er det ofte gapende forskjeller. I tillegg er flere fagfunksjoner som klipp og foto utelatt fra Golden Globe-prisene, som igjen fjerner noen viktige indikatorer for hvilken vei Oscar går – som kjent er Akademiet bygget opp av medlemmer fra alle mulige fagretninger innen filmbransjen, mens THFP består av journalister.

Hovedrolleinnehaver Saorsie Ronan og manusforfatter/regissør Greta Gerwig under innspillingen av «Lady Bird» – begge nominert til Golden Globe.

Ikke overraskende er det forhåndsfavorittene The Shape of Water (7 nominasjoner) og The Post (6 nominasjoner), samt Dunkirk og Lady Bird som leder an. Selv om Golden Globe og Oscar som kjent preges av like mange forskjeller som likheter, vil de som oftest samles om de store konsensustitlene – som i år altså later til å være disse.  Blant de forventede Oscar-titlene som virker mest oversett av årets Golden Globe-nominasjoner finner vi kanskje særlig The Florida Project (kun én nominasjon, til Willem Dafoe) og Call Me by Your Name – sistnevnte riktignok nominert til beste drama og beste mannlige hovedrolle, men dette mesterverket er også ventet å gjøre det skarpt både i manus- og regikategoriene i Oscar-sammenheng. (Vi er naturligvis også skuffet over at Greta Gerwig ikke mottok en regi-nominasjon, men Oscar-akademiet vil trolig gjøre noe med den saken.)

Og så er det Ridley Scott, da – som for én måned siden gikk hen og klippet ut Kevin Spacey fra All the Money in the World, og erstattet ham med nyinnspilte scener der Christopher Plummer gestalter rollen isteden. Flere ganger ble det sagt at filmen holdt så høy kvalitet at Spaceys udåder ikke skulle få ødelegge de mange filmfaglige prestasjonene i filmen for øvrig, og jammen ser vi ikke idag at THFP – som har fått se en nesten ferdig versjon – leverer Golden Globe-nominasjoner både til Ridley Scott (for regi), Michelle Williams for beste kvinnelige hovedrolle (drama) og til Plummer for beste mannlige birolle. Makan til redningsaksjon og «en utrolig historie fra Hollywood» skal man lete lenge etter. Et slikt narrativ gjennom Oscar-sesongen kan også bidra til å skape positiv stemning rundt All the Money in the World frem mot den amerikanske kinopremieren 22. desember.

Christopher Nolans Dunkirk er en annen film som fikk et løft i dag – det kritikerroste krigseposet har siden i sommer vært en soleklar Oscar-favoritt, men de siste ukenes kritikerlister har bremset Nolan og filmens plassering i Oscar-samtalene. Med flere solide Golden Globe-nominasjoner idag – beste drama, beste regi, beste musikk – står Dunkirk igjen sterkt inn mot de mange fagorganisasjonenes prisnominasjonsrunder.  Til slutt ser vi at Thelma dessverre ikke har nådd opp i kategorien for beste ikke-engelskspråklige film, men at svenske The Square er med.

Nedenfor har vi limt inn den komplette nominasjonslisten.

*

Årets Golden Globe-nominasjoner (film)

Beste film (drama):
Call Me By Your Name
Dunkirk
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
The Post
The Shape of Water

Beste film (Komedie/musikal):
The Disaster Artist
Get Out
The Greatest Showman
Lady Bird
I, Tonya

Beste regissør:
Guillermo del Toro – The Shape of Water
Christopher Nolan, – Dunkirk
Steven Spielberg – The Post
Martin McDonagh – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Ridley Scott – All The Money in the World

Best kvinnelige skuespiller:
Jessica Chastain – Molly’s Game
Sally Hawkins –The Shape of Water
Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Meryl Streep – The Post
Michelle Williams – All The Money In The World

Beste mannlige skuespiller:
Timothée Chalamet – Call Me By Your Name
Daniel Day-Lewis – Phantom Thread
Tom Hanks – The Post
Gary Oldman – Darkest Hour
Denzel Washington – Roman J. Israel

Beste kvinnelige skuespiller (Komedie/musikal):
Judi Dench – Victoria & Abdul
Hellen Mirren – The Lesisure Seeker
Margot Robbie – I, Tonya
Saoirse Ronan – Lady Bird
Emma Stone – Battle of the Sexes

Beste mannlige skuespiller (Komedie/musikal):
Steve Carell – Battle of The Sexes
Ansel Elgort – Baby Driver
James Franco- Disaster Artist
Hugh Jackman – The Greatest Showman
Daniel Kaluuya – Get Out

Beste kvinnelige birolle:
Mary J. Blige – Mudbound
Hong Chau – Downsizing
Allison Janney – I, Tonya
Laurie Metcalf – Lady Bird
Octavia Spencer – The Shape of Water

Beste mannlige birolle:
Willem Dafoe – The Florida Project
Armie Hammer- Call Me By Your Name
Richard Jenkins – Shape of Water
Christopher Plummer – All the Money in the World
Sam Rockwell – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Beste manus:
The Shape of Water – Guillermo del Toro/Vanessa Taylor
Lady Bird – Greta Gerwig
The Post – Liz Hannah/Josh Singer
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Martin McDonagh
Molly’s Game – Aaron Sorkin

Beste filmmusikk:
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Carter Burwell
The Shape of Water – Alexandre Desplat
Phantom Thread – Johnny Greenwood
The Post – John Williams
Dunkirk – Hans Zimmer

Beste animasjonsfilm:
The Boss Baby
The Breadwinner
Coco
Loving Vincent
Ferdinand

Beste originalskrevne sang:
Mighty River
Remember Me
The Star
This is Me

Beste ikke-engelskspråklige film:
A Fantastic Women
First They Killed My Father
In the Fade
Loveless
The Square

*

Golden Globe offentliggjorde også sine nominasjoner til TV-produksjoner og miniserier i dag – se hele oversikten her. Utdelingen finner sted 7. januar 2018, og det skjer i vinter for 75. gang.