Et skritt nærmere Oscar: Joachim Triers Thelma nominert til Critics Choice Awards

Joachim Triers Thelma er Norges offisielle Oscar-kandidat i kategorien for beste ikke-engelskspråklige film, og på veien mot en mulig nominasjon er kampen om synlighet avgjørende. I natt ble den lange reisen litt kortere for Thelma, da filmen ble nominert til en Critics Choice Award.

Det er Broadcast Film Critics Association (BFCA) som deler ut Critics Choice Awards, og årets nominasjoner er et resultat av en stemmeprosess blant organisasjonens over 300 medlemmer. De mange forskjellige filmkritikergruppene er tradisjonen tro først ute med priser og nominasjoner i Oscar-sesongen (sjekk årslistene til Cahiers du Cinéma og Sight & Sound), og indikasjonene fra kritikerne er ofte viktige markører for å få Akademiets medlemmer til å se filmene – som igjen gir økt sannsynlighet for en stemme.

Kategorien for beste ikke-engelskspråklige film er veldig konkurranseutsatt, med rekordmange 92 påmeldinger i år, og frem mot neste ukes offentliggjøring av Oscar-akademiets shortlist – 10 filmer som deretter skal kokes ned til fem Oscar-nominerte – er all mulig synliggjøring viktig. Når Thelma nå er nominert til en Critics Choice Award i samme kategori, betyr det at den skiller seg mer ut hos komiteene. (De andre Critics Choice-nominerte er alle regnet blant årets favoritter: franske 120 slag i minuttet, chilenske En fantastisk kvinne, kambodsjanske First They Killed My Father, tyske Ut av intet og svenske The Square).

Med bare en liten uke igjen før Oscar-shortlisten offentliggjøres, var det i grevens tid at Thelma sikret seg denne fjæren i hatten fra BFCA. Joachim Triers film er regnet som et wild card av de fleste forståsegpåerne, men kinopremieren i USA i november ga Thelma god profilering og en rekke sterke anmeldelser, samt godkjente besøkstall til å være det som for amerikanerne er en smal europeisk kunstfilm.

Nedenfor har vi limt inn en spådom fra Varietys Oscar-kommentator Kristopher Tapley, og den populære Topp 25-årslisten i videoform fra IndieWire-kritiker David Ehrlich (som plasserer Thelma på 17. plass).

https://vimeo.com/245670075