Fremmed ved sjøen og Spring Breakers topper Cahiers du Cinémas 2013-liste

Det er alltid spennende med en ny toppliste fra det innflytelsesrike franske filmmagasinet Cahiers du Cinéma. De er ofte uforutsigbare og varierte, og gjerne svært annerledes enn topplistene vi finner hos amerikanske filmmagasiner. I år har franskmennene lagt sin elsk på alt fra lavmælt thriller til pop art og historisk drama.

Høyt oppe på listen finner vi Harmony Korines neoninfiserte trash-poesi i Spring Breakers. Ikke overraskende tatt i betraktning at Cahiers du Cinéma har vist stor begeistring for filmen gjennom året som har gått. Et lite hakk under følger Gullpalme-vinneren Blå er den varmeste fargen, og videre finner vi blant annet Alfonso Cuaróns kritikerroste Gravity og Steven Spielberg historiske drama, Lincoln (som hadde europeisk premiere tidlig i år).

En rekke gode titler, men ifølge franskmennene kan ingen av dem hamle opp med Alain Guiraudies lavmælte erotiske thriller Fremmed ved sjøen, som for tiden er aktuell på norske kinoer takket være Fidalgo (les vår omtale av filmen).

Cahiers du Cinémas toppliste for 2013:

1. Fremmed ved sjøen L’inconnu du lac
2. Spring Breakers
3. Blå er den varmeste fargen / La vie d’Adèle
4. Gravity
5. A Touch Of Sin / Tian zhu ding
6. Lincoln
7. La Jalousie
8. Nobody’s Daughter Haewon / Nugu-ui ttal-do anin Haewon
9. You And The Night / Les rencontres d’après minuit
10. La bataille de Solférino

En variert og interessant toppliste, som sikkert kan være en kilde til hete diskusjoner frem mot jul. Hva tenker du om listen? Kom gjerne med dine meninger i kommentarfeltet.