I en fersk pressemelding melder NFI at Eurodok-juryens hovedpris gikk til franske Yann Arthus-Bertrands Human under festivalens avslutningsseremoni søndag kveld. Vinneren av publikumsprisen ble Vigdis Nielsens Kampen om fjordane, mens The Swedish Theory of Love av Erik Gandini fikk hederlig omtale.
Yann Arthus-Bertrand gjestet den fem dager lange dokumentarfilmfestivalen på Cinemateket i forbindelse med visningen av Human lørdag kveld, og rakk å vende hjem før han mottok den gledelige beskjeden. Regissøren responderte med stor glede: «Det er fantastiske nyheter på min 70-årsdag! Det er den første prisen Human vinner, og det er ekstra hyggelig at den
kommer fra Norge, et land som gjør så mye for andre og som står som et symbol for så mange land.»
Elleve filmer deltok i konkurranseprogrammet. Årets jury bestod av Benjamin Ree, journalist og dokumentarfilmskaper, Cecilie Bjørnaraa, filmskaper og produsent, og Sharam Alghasi, mediesosiolog fra Universitetet i Oslo og førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania. Her er begrunnelsen for trioens beslutning:
Filmen som får årets Eurodok-pris er en hyllest til livet og en mektig skildring av hva som forener oss som mennesker. Filmskaperne har samlet unike personlige historier til tusenvis av mennesker, og med et fantastisk visuelt språk tar de oss med på en reise verden rundt. Resultatet er en storslagen, vakker og ettertenksom historie med mange stemmer, som til sammen sier noe om hva det vil si å være menneske. Vi skjønner hvor små vi er. Hvor ubetydelige og betydelige vi er, på en og samme tid. Hvorfor vi hater. Hvorfor vi elsker. Vinnerfilmen engasjerer på et dypt menneskelig plan.
I tillegg til juryprisen ble det også utdelt en publikumspris, og festivalens besøkende hadde stemt frem Kampen om fjordane som sin favoritt. Dokumentaren følger 22 år gamle Synnøve Kvamme, som er villig til å gå i fengsel for å redde fjellene og naturen, og vil unngå at såkalte «monstermaster» settes opp i fjordlandskapet i Hardanger.
Juryen ga også hederlig omtale til The Swedish Theory of Love. Dette er hva de hadde å si om den svenske dokumentaren:
Filmen lykkes med å gi en fascinerende skildring av fremmedgjørende tilstander i dagens samfunn. I en tid der individualismen står sterkt, er stadig flere ensomme. På en lett tilgjengelig, underholdende og provoserende måte klarer filmen å problematisere viktige samfunnsspørsmål. Filmen retter blikket mot individualismens bakside og reiser mange viktige spørsmål om hva vi mister i vår jakt etter frihet og selvstendighet. Filmen kan være et verdifullt bidrag i den offentlige samtalen om hvor vi står og hvor vi er på vei.
Eurodok er Cinematekets egen dokumentarfilmfestival, og gikk av stabelen fra og med onsdag 9. mars til søndag 13. mars. Festivalen feiret i år sitt 15-årsjubileum.