Filmprat: En samtale om Ishavsblod med regissørene Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2017: I denne episoden av Filmprat, snakker regissørene Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen om sin nye kinodokumentarfilm Ishavsblod med Montages-redaktør Karsten Meinich.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Kinodokumentaren Ishavsblod tar oss med ut på selfangst i ishavet, og portretterer både norske selfangsttradisjoner og livet ombord på det siste aktive selfangstskipet, «Havsel». Filmen vises på TIFF i sideseksjonen Norske horisonter, hvor festivalen i sin programtekst skriver at utvalget «er preget av at Norge gjør det svært godt på dokumentarfronten». (Ishavsblod hadde verdenspremiere på den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA .)

I samtalen nedenfor forteller regissørene Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen om hvordan dette selfangstmiljøet inspirerte dem til å lage sin første kinofilm, og hvordan de som filmskapere med antropologisk bakgrunn tilpasset seg livet på båten, parallelt med at de med observerende kameraer ønsket å være tilstede uten å synes. De potensielle kontroversene knyttet til selfangst (og det å skildre fangsttradisjonene på film) blir også et tema i samtalen.

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.

*