Filmprat: En samtale med regissør Naoko Ogigami om hennes filmer

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2018: Vi er midtveis i festivalen, og i denne utgaven av Filmprat møter vi den japanske regissøren Naoko Ogigami som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om fire av sine filmer, bl.a. Close-knit (2017) og Briller (2007), som alle vises i eget sideprogram på festivalen.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. I sideprogrammet Naoko Ogigami: Et annet univers viser festivalen fire av Ogigami sine filmer, og katalogteksten beskriver hennes filmiske univers slik: «[I disse filmene møter vi] karakterer som ikke er gift, ikke er i romantiske forhold, ikke bor med foreldene sine, ikke har barn. De er som oftest venner som har andre ting felles. Legg til at de aller fleste i dette universet er kvinner. Japanske kvinner.»

I samtalen nedenfor forteller Naoko Ogigami om opprinnelsen til noen av disse filmiske trekkene; fra tiden da hun gikk på filmskole i USA på 1990-tallet, returen til Japan og det røffe møtet med den japanske filmindustrien på hennes to første filmer, og deretter hvordan hun fant sin kunstneriske stemme med Kamome Diner (2006), som hun reiste til Finland for å lage – fri fra en konservativ filmbransje på hjemmebane. Ogigami diskuterer videre også hvordan hun fikk ideen til Close-knit, der en transperson spiller en sentral rolle, og hvordan filmen ble (eller ikke ble) kontroversiell i Japan. Se hele samtalen nedenfor. (Og les gjerne vår omtale av Close-knit i denne artikkelen.)

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.