Film fra Sørs ærespris til Lasse Skagen – Sølvspeilet tildelt Araby

Film fra Sør 2017: Lørdag ble vinnerne av årets Film fra Sør-priser 2017 kåret, og festivalens kunstneriske leder, Lasse Skagen, ble overrasket med en ærespris.

I dagens pressemelding heter det at festivalens grunnlegger, Dag Asbjørnsen, og daglig leder i Film fra Sør, Heidi Sandberg «overrakk prisen til en intetanende, rørt og glad Lasse Skagen». I år feirer Skagen tyve år som filmformidler i hovedstaden. Film fra Sør ble arrangert for aller første gang i 1991, av Blindern Filmklubb, og fra og med 1997 ble Lasse Skagen ansatt i fast stilling.

Sølvspeilet, Film fra Sørs hovedpris, deles ut til en av filmene i den internasjonale hovedkonkurransen. Årets utmerkelse gikk til brasilianske Araby i regi av João Dumans og Affonso Uchoa. I sin begrunnelse skriver juryen: «Filmen er en episk fortelling som tar oss med på en livsreise, overveldende og upretensiøs på samme tid. Det er en film som ber oss om å forstå de enorme kostnadene hardt fysisk arbeid påfører menneskekroppen. Men, det er også en film som løfter frem gledene i livet som latter, vennskap, musikk og unnvikende kjærlighet.»

Prisen er på 35.000 kroner, og er gitt av Stiftelsen Film fra Sør. Disse går til distributøren som vil lansere filmen på kino i Norge. Årets jury bestod av festivalsjef for Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival, Vanja Ødegård, filmskaper Kaveh Tehrani, og regissør og fotograf Marte Vold.

Hederlig omtale gikk også til en brasiliansk film, Good Manners av Marco Dutra og Juliana Rojas. Dokumentarprisen Dok:Sør gikk i år til The Apology av Tiffany Hsiung, som også er en del av festivalens seksjon for debatt, Det kritiske rom. Regissør Tiffany Hsiung gjester festivalen og vil delta på en samtale etter visningen av The Apology søndag.

I år var det Fatih Akins Ut av intet som vant publikums gunst. Det betyr at filmens distributør, Arthaus, mottar en lanseringspakke til en verdi av 40.000 kroner. Ut av intet har ordinær kinopremiere i Norge i februar 2018.

Lasse Skagen mottar Film fra Sørs ærespris. Foto: Bødvar Hole.