Ferske klipp og plakater til Mariken Halles premiereklare film Verden venter

Etter debuten med Kanskje i morgen i 2012, har regissør Mariken Halle vært regnet som et av Norges mest interessante filmtalenter. Nå er hennes andre langfilm, Verden venter, premiereklar – og i den forbindelse har en fersk trailer, to klipp og plakater blitt sluppet.

«Kanskje i morgen er både fascinerende, frustrerende og irriterende. Og samtidig bærer den bud om et mulig paradigmeskifte innen norsk film,» skrev medieviter Aksel Kielland i vår spalte Analysen da Mariken Halles debut hadde norsk premiere. Regissørens filmunivers er utvilsomt ulikt det meste annet som lages her i landet, og byr på en fascinerende holdningsendring til hva en film kan være.

Så hva venter i denne nye filmen? Produksjonsselskapet Vapen och Dramatik beskriver handlingen i Verden venter på denne måten: «Tre nyutdannede skuespillere arbeider som servitører i Oslo en sommer. De bruker all sin intelligens for å få mest mulig tips. De skal starte et aksjeselskap og kjøpe et hus og blir våre guider inn i filmen som åpner opp for en verden full av mennesker som gjør ting de ikke vil og spiller roller de ikke vet hvorfor de spiller.»

Traileren nedenfor indikerer en tydelig poetisk tone, og et tilsynelatende brudd med den fjerde veggen, samtidig som estetikken kan virke roligere og mer observerende enn i Kanskje i morgen – der filmskaperens iherdige «jakt» på filmens mennesker var noe av drivkraften.

Formgiver Ronja Svenning Berge er selv en av de tre som driver Vapen och Dramatik, sammen med Halle og fotograf/regissør Clara Bodén. De to plakatene til Verden venter – limt inn nedenfor – er etter sigende en del av formgiverens visuelle prosjekt knyttet til Verden venter. På Kunstnernes hus i Oslo, hvor mye av filmen foregår, vil det i forbindelse med premierehelgen i Oslo 7.-9.november settes opp en miniutstilling, samt arrangeres regissør-samtale og foredrag. Ifølge filmens Facebook-side, ser programmet slik ut:

  • Fredag 18.30: Visning av Kanskje i morgen / 97 min / Presenteres av Mariken Halle
  • Lørdag 19.00: Samtale om Verden venter med skaperne av filmen, og filmviter Jon Inge Faldalen
  • Søndag 19.00: «Foredrag i eksistensiell psykoterapi» av Erik Eielsen. Om døden, friheten, meningsløsheten og isolasjonen.

Verden venter vises på Ringen og Victoria kino i Oslo fra og med 7. november, og legger etter Oslo-premieren ut på lanseringsturné i Norge – første stopp blir Trondheim dokumentarfilmfestival på torsdag 13. november.

Se plaktene nedenfor, samt et par scener fra filmen:

Verden venter Verden venter