Eksklusivt: Roy Andersson i gang med ny film, inspirert av Tusen og én natt

Under gårsdagens førpremiere av En due satt på en gren og funderte over tilværelsen på Grand Teatret i København, avslørte Roy Andersson at han er i gang med en ny spillefilm.

Anderssons En due satt på en gren og funderte over tilværelsen, som ble vist på norske kinoer i fjor høst, hadde dansk førpremiere i går kveld, i anledning København internasjonale filmfestivals (CPH:PIX) programslipp. Gulløve-vinner Andersson gjestet Grand Teatret for å prate med publikum etter visningen.

Under denne samtalen avslørte Andersson at han er i gang med produksjonen av en ny spillefilm, som vil følge samme tematiske linje som hans trilogi «om å være menneske», bestående av Sanger fra andre etasje, Du levande og En due satt på en gren og funderte over tilværelsen. Filmens idé er inspirert av Tusen og én natt, og har foreløpig ingen tittel. Undertittelen vil imidlertid bli noe à la: «En film om kjærlighet».

Roy Andersson i lystig prat med publikum under gårsdagens seanse i Grand Teatret. Foto: Jacob Hansen
Roy Andersson i lystig prat med publikum under gårsdagens seanse i Grand Teatret. Foto: Jacob Hansen

Videre fortalte Andersson at filmen vil ta for seg kjærlighet i bred forstand, og siterte ordtaket: «Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.» I likhet med filmene som utgjør den ovennevnte trilogien, vil den nye diskutere spørsmålet om kollektiv skyld – en problemstilling Andersson har beskjeftiget seg med gjennom hele sitt kunstneriske virke.

Da undertegnede vekslet et par ord med Andersson etter seansen, fortalte han at det er et mål å fornye det stilistiske utrykket han har perfeksjonert siden Gilliap.

Dette er spennende nyheter – og forhåpentligvis tar det ikke nye syv år før Anderssons neste film ser dagens lys. Selv håpet han å returnere til Grand Teatret med Tusen og én natt-filmen om ”bare” fire år.