Åpningsfilmen på TIFF 2020 blir One Day in the Life of Noah Piugattuk

På nyåret er det klart for den 30. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival, og i dag ble det klart at den kanadiske regissøren Zacharias Kunuks nye film One Day in the Life of Noah Piugattuk får æren av å åpne festivalen.

I pressemeldingen fra TIFF om valget av åpningsfilm for jubileumsårgangen, skriver festivalen om fortellingens rollefigurer og tematiske fokus:

Denne filmen, som er basert på en inuitjegers sanne historie fra 1961, har klare paralleller til et mørkt kapittel i vår egen historie. Vi får bli med på en dag i livet til inuitjegeren Noah (Apayata Kotierk) og hans møte med kanadiske myndigheters utsendte (Kim Bodnia), som har kommet for å be Noah om å flytte familiene til faste bosettinger og sende barna på skole. I dokudrama-stil og nærmest real-time, skildres et historisk viktig øyeblikk på fintfølende vis.

Etter brakdebuten med Atanarjuat: The Fast Runner i 2001 – den første spillefilmen noensinne som ble skrevet, regissert og spilt inn i sin helhet på Inuktitut-språket, som Kunuk vant Gullkameraet i Cannes for – har han vært den overlegent mest meritterte og produktive regissøren fra inuitfolket, som hører til både i Kanada, Alaska og på Grønland.

«Jeg har gledet meg lenge til [en ny film fra Zacharias Kunuk]. Han er en kompromissløs filmskaper med et tydelig kunstnerisk avtrykk, kombinert med en livsviktig politisk agenda. One Day in the Life of Noah Piugattuk har utvilsomt stor relevans for landsdelen og for regionen. Jeg er sikker på at TIFF-publikummet kommer til å trykke denne filmen til sitt hjerte, slik jeg har gjortsier utgående programsjef Martha Otte i dagens pressemelding fra TIFF. Filmen blir vist som vanlig kinoforestilling på TIFF i januar, men hadde opprinnelig premiere som en videoinstallasjon i den kanadiske paviljongen på årets kunstbiennale i Venezia, og har også vært vist i gallerisammenheng andre steder.

Filmfestivalen i Tromsø foregår fra 13.-19. januar 2020, og som vanlig vil Montages være tilstede og by på en fyldig dekning gjennom omtaler, podkaster og intervjuer. Nedenfor har vi limt inn en sekvens fra One Day in the Life of Noah Piugattuk: