Anja Breien vender tilbake med Hustruer – 40 år etter

Anja Breien vender endelig tilbake som regissør, med et nytt kapittel i den folkekjære og anerkjente filmserien Hustruer.

Originalen fra 1975 er utvilsomt blant de beste og mest innflytelsesrike verkene i norsk filmhistorie, og den første oppfølgeren, Hustruer – 10 år etter, tegner et interessant tidsbilde, med kritisk penn. (Hustruer III er dessverre ikke av samme kaliber.)

Mange har ventet på at Breien skal returnere til det nyskapende fiksjonsuniverset som gjorde henne internasjonalt kjent, men de gode nyhetene har latt vente på seg.

Nå melder imidlertid Norsk filminstitutt at Breien vender tilbake til registolen med Hustruer – 40 år etter, og med seg på laget har hun naturligvis både Anne Marie Ottesen og Frøydis Armand. NFIs pressemelding presenterer prosjektet slik:

«Over 40 år etter den første og banebrytende filmen om Hustruene kommer det avsluttende kapittelet i deres historie. Med Hustruer – 40 år etter gjenforenes regissør Anja Breien og skuespillerne Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand for å gi publikum en siste reise sammen med Hustruene, og for å skape filmhistorie. Ingen fiksjonkarakterer har noensinne vært fulgt over like lang tid på film av samme regissør og ensemble. Denne fjerde filmen skal skapes i den første filmens ånd – med letthet og selvinnsikt, i et lekent, moderne filmspråk. Manuset utvikles av regissør Breien i tett samarbeid med skuespillerne.

I filmen følger vi Hustruene i deres fortsatte harselas med rollene samfunnet pålegger dem, nå som eldre kvinner. Med sedvanlig humor, selvbevissthet og overskudd nekter de å sitte stille, og tar oss med på en både indre og ytre reise.»

Det står ingenting om når filmen er påtenkt premiere, men 2019 virker sannsynlig.