
Anja Breien
filmer
artikler om
Anja Breien
Omakase
Omakase #1: Fem essensielle filmer av Anja Breien
Regissør Anja Breien fylte 80 år i sommer, og i denne første utgaven av spalten Omakase hyller vi hennes kunstnerskap gjennom en meny som inviterer leserne til å dykke videre inn i (eller oppdage) Anja Breiens filmer.
Cannes 2020
Filmfrelst #398: Cannes 2020 – Dag 7
Cannes 2020: Vår dekning fra den alternative Cannes-festivalen fortsetter – og i denne spesialepisoden snakker vi med filmkritiker Tommaso Tocci, om filmer som Voldtekt (1971, Breien) og En mann og en kvinne (1966, Lelouch).
Anja Breien vender tilbake med Hustruer – 40 år etter
Malerisk, men insisterende – Et blikk på Anja Breiens Forfølgelsen (1981)
«Filmens kropp må animeres av en sjel for at den skal bli levende og inspirerende, utover den umiddelbare medfølelsen vi får overfor hovedpersonens skjebne og kvinners marginaliserte stilling i historisk tid.»
Å hvile i øyeblikket – En nærlesning av Anja Breiens Den allvarsamma leken (1977)
«Kjærligheten, uttrykt gjennom lengsel og tap, er erstattet med materialisme og middelmådighet i et ekteskap som er trygt, men uten de store utviklingsmuligheter.» Vi tar Anja Breiens Den allvarsamma leken i nærmere øyesyn.
Smartness og poesi i Anja Breiens Arven (1979)
Vi kaster et blikk på Anja Breiens praktverk, Arven, som i flere tiår – inntil Louder Than Bombs – hadde en nærmest mytisk status som Norges forrige film i hovedkonkurransen i Cannes.
«Fem på Cinemateket»
Regjeringens forslag om å separere Cinemateket i Oslo fra NFI skaper mye debatt. Dette er på ingen måte en bransjeintern problemstilling. Vi tok turen innom Cinemateket for å lage en liten enquete med fem besøkende.
Filmkritikerprisen 2015 til Eskil Vogt og Blind – fagpris til Andrea Bræin Hovig og hederspris til Anja Breien
Analysen
Kvinner i for store herreskjorter (2015)
«Kvinner i for store herreskjorter ser med lekent blikk på forskjellen mellom filmmediets klisjéfylte bilder av kvinner og kjærlighet, men også med litt alvor på den eksistensielle utfordringen det er å finne seg selv.»
Coup de Coeur
Hustruer-trilogien (1975, 1985, 1996)
Hustruer hadde premiere i det internasjonale kvinneåret 1975, så hva er vel mer naturlig enn at filmen ankommer cinematekene på selveste Kvinnedagen? [2]