Alle prisene fra Kortfilmfestivalen 2014 – Gullstolen til Det gode livet der borte av Izer Aliu

Kortfilmfestivalen i Grimstad ble avsluttet i kveld med den årlige prisutdelingen, og den gjeveste prisen – Gullstolen – gikk til filmen Det gode livet der borte av Izer Aliu. Regissøren vant også prisen i fjor – den gang for sin eksamensfilm Å vokte fjellet fra Den norske filmskolen.

For de mange filmskaperne her i landet som lager kort- og dokumentarfilm er den årlige mønstringen på Kortfilmfestivalen i Grimstad et viktig arrangement. Festivalen er en av kalenderårets mest betydningsfulle visningsarenaer for kortfilm i Norge, og selv om Kortfilmfestivalen ikke lenger er alene om å gi unge filmskapere et vindu – internett er vanskelig å slå som den mest avgjørende kanalen for korte filmer i 2014 – har denne langhelgen i juni fremdeles en svært sentral posisjon i etableringen (og reetableringen) av lovende filmnavn i Norge.

Og da prisene i kveld ble delt ut, ble det sannsynligvis også tent noen nye flammer i filmskapere som vi håper å se mer til i årene som kommer.

Her er den komplette oversikten over årets prisvinnere i Grimstad:

  • Gullstolen for beste norske kortfilm: Det gode livet der borte av Izer Aliu
  • Gullstolen for beste norske dokumentar: No Word for Worry av Runar Jarle Wiik. * Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Love City Jalalabad av George Gittoes, Opprørske oldemødre av Håvard Bustnes og En prest og en plage av Fridtjof Kjæreng.
  • Terje Vigen-prisen: Opp ned er alt abstrakt… sa pappa av Anne Haugsgjerd. * Hederlige omtaler i form av diplom gikk til: Bamse av Bård Ivar Engelsås, SKAM av FALCK og Uten deg av Marius Myrmel.
  • Beste musikkvideo: Kaja Gunnufsen – Faen ta av Thea Hvistendahl. * Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Emilie Nicolas – Grown Up av André Chocron, Lars Vaular – Legender av Stian Andersen og Hanne Kolstø – One Plus One Makes One Out of Two av Vibeke Heide.

  • Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET: Det gode liv der borte av Izer Aliu. * Hederlig omtale i form av diplom gikk til How Do You Like My Hair av Emilie Blichfeldt og Uten deg av Marius Myrmel.
  • Norsk filmforbunds fagpris: Helle le Fevre og Bent Holm for henholdsvis klipp og lyddesign på filmen Amasone. * Hederlig omtale går til fotograf Audun Magnæs og regissør Hallvar Witzø for det visuelle konseptet på Ja, vi elsker, fotograf og produksjonsdesigner Claus Arthur Breda-Gulbrandsen for perfekt balansert visuell fabel på The Forester, og klipper Emilie Blichfeldt for imponerende arbeid på How Do You Like My Hair?.
  • Filmkritikerprisen til beste norske kortfilm i konkurranse: How Do You Like My Hair av Emilie Blichfeldt.
  • Filmpolitiets kortfilmpris: Sing lingeling av Aaslaug Vaa og Anders Øvergaard.
  • Gullstolen for beste internasjonale kortfilm: Marc Jacobs av Sam de Jong. * Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Küpeli av Metin Akdemir og Çetin Baskin.
  • Aust-Agder fylkeskommunes ungdomspris: As Long as Shotguns Remain av Caroline Poggi. * Hederlig omtale i form av diplom gikk til Keys of Heaven av Hamy Ramezan, og Démontable av Douwe Dijkstra.

*

Alle kortfilmene nominert Filmpolitiets kortfilmpris kan man se her – inkludert vinnerfilmen Sing lingeling.