Filmfrelst #409: Alfred Hitchcocks Psycho

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Fra og med torsdag 27. august vises Alfred Hitchcocks Psycho (1960) i nyrestaurert utgave – mer info finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

Noen filmer er så ikoniske at de liksom alltid står i monter på museum, bak glass, opplyst av lamper, med faktaark montert ved siden av seg. Alfred Hitchcocks Psycho (1960), som nå fyller 60 år, er definitivt en slik – og et mesterverk som aldri slutter å fascinere.

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om Psycho sin betydning, hvorfor den stadig er kraftfull, Hitchcocks ambisjoner og hvilken posisjon den har i hans imponerende filmografi.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen og Erik Vågnes.

God lytting!