Endelig klart for ny kino i Oslo – her er åpningsprogrammet på Kunstnernes Hus Kino

Endelig får Oslo en ny, uavhengig kino. Helgen 18.-20. november går åpningsvisningene av stabelen på Kunstnernes Hus Kino – et nytt og etterlengtet møtested for filmkultur i Oslo. Med en rekke glimrende filmer på lanseringsprogrammet, og stjernekunstneren Laurie Anderson (Heart of a Dog) som hedersgjest, introduseres den nye kinoen med brask og bram for Oslos befolkning.

Filmkritiker Ulrik Eriksen er initiativtageren bak denne nye kinoen på Kunstnernes Hus, og da han før sommeren inviterte Montages til å sitte i kinoens programråd og bidra med innspill til filmutvalget, takket vi ja. Siden Montages ble startet i 2009, har de drømmelignende samtalene og diskusjonene i vår redaksjon om mulighetene for en ny kino (eller flere nye kinoer) i Oslo bokstavelig talt vært utallige. At det nå faktisk skjer noe konkret, er verdt å feire.

Riktignok har hovedstaden allerede mange gode kinosaler i bykjernen – på Colosseum, Gimle, Klingenberg, Saga, Ringen, Vika – men etter at det kommunale eierskapet bak gamle Oslo Kino ble oppløst, har kinomonopolet fortsatt gjennom Egmont-konsernets overtagelse og Nordisk Film Kino som Oslos kinokjede. Fremveksten av alternative visningsarenaer har latt vente på seg, men nå begynner omsider noen av ideene som har blitt brygget å stige til overflaten.

At Oslos filmkultur nå kan tilføres et friskt pust på Kunstnernes Hus Kino er ikke bare bra for publikum, det vil være bra for den nødvendige nytenkningen i bransjen også – inkludert Nordisk Film Kino, som nå er alene om ansvaret for kvalitetsfilmen. For det er et ansvar, og kinokulturen må tilføres næring og nye ideer i takt med hvordan også publikums interesser og adferdsmønstre endrer seg.

Dette ansvaret føler nok Oslo kommunes kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) også på. Selv om kommunens filmmelding proklamerte en satsing på filmkulturen tidligere i år, har dette foreløpig ikke ledet til et nødvendig driftstilskudd for Kunstnernes Hus Kino (les mer om kinoens pågående kamp for driftsstøtte i Klassekampen.) – så åpningsarrangementet denne helgen er ikke bare en lansering av kinoen ut mot publikum; det er også et argument og praktisk eksempel til kulturpolitikerne, på hvor betydningsfullt det vil være for Oslo å holde liv i et initiativ som dette.

Lanseringsprogrammet til Kunstnernes Hus Kino byr på en åpningsfest kl. 22 fredag 18. november (fri inngang), og gjennom helgen kinovisninger av fire forskjellige filmer, inkludert innledninger. Og på søndag regibesøk av Laurie Anderson, på de to visningene av hennes Heart of a Dog. Komplett program nedenfor:

*

Program for åpning av Kunstnernes Hus Kino

 • Fredag 18. november:
  – Kl. 22.00: Åpningsfest i foajeen på Kunstnernes Hus.
 • Lørdag 19. november – Filmvisninger:
  – Kl. 16.00: Sovende soldater (regi: Apichatpong Weerasethakul) – ledige billetter.
  Innledning ved Karsten Meinich, redaktør av Montages og medlem av kinoens programråd.
  – Kl. 19.00: Min pappa Toni Erdmann (regi: Maren Ade) – ledige billetter. Innledning om tysk humor ved Harald Eia, sosiolog og komiker.
 • Søndag 20. november – Filmvisninger:
  – Kl. 14.00: A Magical Substance Flows Into Me (regi: Jumana Manna) – ledige billetter. Innledning ved Ivo Spira, språkforsker og musiker.
  – Kl. 16.00: Heart of a Dog (regi: Laurie Anderson) – utsolgt. Innledende samtale med Laurie Anderson og billedkunstner Victoria Pihl Lind.
  – Kl. 19.00: Heart of a Dog (regi: Laurie Anderson) – utsolgt. Innledende samtale med Laurie Anderson og Anne Hilde Neset, kunstnerisk leder for nyMusikk, skribent og programleder i BBC Radio 3.

Ansvarlige for Kunstnernes Hus Kino: Kunstnernes Hus, ved kunstnerisk leder Mats Stjernstedt. Initiativtaker Ulrik Eriksen, filmkritiker i Morgenbladet. Prosjektleder Silja Espolin Johnson, filmviter og produsent. Programrådet: Maria Moseng, filmviter og stipendiat ved UiO, tidligere redaktør for Wuxia, og Karsten Meinich, redaktør for Montages.

*

Her på Montages har vi skrevet om tre av filmene som vises på Kunstnernes Hus Kino. Les Lars Ole Kristiansens omtale av Cannes-favoritten Min pappa Toni Erdmann, Mads Outzens omtale av Heart of a Dog og Sveinung Wålengens intervju med Apichatpong Weerasethakul, samt hans omtale av Sovende Soldater.

Kunstnernes Hus Kino, Oslo.
Kunstnernes Hus Kino, Oslo.