Se ferske, oppfinnsomme Venezia-kortfilmer fra Breillat, Bertolucci, Seidl, Kiarostami, Egoyan m.fl.

Den nylig avsluttede filmfestivalen i Venezia var den 70. i rekken, og for å markere jubileet inviterte festivalen noen av sine «faste» regissører til å lage kortfilmer under etiketten «Future Reloaded«. Resultatene er i all hovedsak vellagde, filosofiske, oppløftende og kreative små filmer – som nå er sluppet på YouTube.

Det mangler ikke på store regissørnavn i denne eklektiske samlingen kortfilmer, selv om Cannes-festivalens Chacun son Cinéma fra deres 60-årsjubileum i 2007 hadde en hakket mer glamorøs ansamling. Med Future Reloaded fremviser Venezia-festivalen et mindre pretensiøst og mer «ledig» knippe filmer sammenlignet med Cannes, og nå som hele bunten er sluppet på YouTube kan de vurderes hver for seg.

Festivalen beskriver premisset for ideen slik:

70 movie directors from all over the world have been invited to make a short film lasting between 60 and 90 seconds, in total creative freedom. The invitation has been accepted by great maestros, well-known directors, and young filmmakers of recognized talent. All have participated at the Venice Film Festival at least once over the past twenty years.

Future Reloaded is both a collective movie tribute to the Festival (the world’s first film festival to celebrate its 70th edition) and a reflection on the future of cinema, as filtered through the personal artistic insight of each of the participating directors.

Future Reloaded

Som man raskt oppdager varer flere av filmene litt lengre enn reglene tilsa, men samtidig er det overraskende mange herlige små filmopplevelser blant disse totalt 70 filmene. Vi har ikke sett på alle, men blant de mange vi så har vi samlet våre favoritter nedenfor.

Særlig har Walter Salles (On the Road), Athina Rachael Tsangari (Attenberg) og Atom Egoyan (Exotica) utnyttet kortformatet på eksemplarisk vis, men alle filmene limt inn nedenfor er etter vår vurdering verdt å se. De varer mellom 1 og 3 minutter hver. (For øvrig: Se og bla gjennom alle de 70 kortfilmene her.)

*

Walter Salles:

Athina Rachael Tsangari:

Yorgos Lanthimos:

Catherine Breillat:

James Franco:

Paul Schrader:

Atom Egoyan:

Tobias Lindholm:

Bernardo Bertolucci:

Ulrich Seidl (outtakes fra Paradis: Kjærlighet?):

*