Gullpalmen til Montages-favoritten La vie d’Adèle – alt om årets prisvinnere i Cannes

Cannes 2013: Årets utgave av verdens viktigste filmfestival ble avsluttet med kveldens prisutdeling, og Gullpalmen ble av juryleder Steven Spielberg tildelt Abdellatif Kechiche, Léa Seydoux og Adèle Excarchopoulos for La vie d’Adèle («Blå er den varmeste fargen»). I denne ferske artikkelen reflekterer vi rundt årets festival, og nedenfor finner du den komplette oversikten over prisvinnerne.

Festivalens hovedpriser delt ut søndag kveld, og er listet opp nederst, men innledningsvis henviser vi til den anselige rekken av øvrige utmerkelser som ble ut i Cannes denne helgen. Hovedkonkurransen og sideprogrammet Un Certain Regard er som kjent Cannes-festivalens to offisielle konkurranseprogrammer, og juryformann Thomas Vinterberg delte ut prisene for sistnevnte lørdag. Hovedprisen gikk til den fransk-kambodsjanske filmen The Missing Picture av Rithy Panh (se også den fulle oversikten over alle UCR-prisene).

I de assosierte sideprogrammene Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) og Semaine de la Critique (Kritikeruken) har det også blitt delt ut priser. Her er oversiktene for henholdsvis Quinzaine og Kritikeruken. Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI har også gitt sine utmerkelser til filmer fra de forskjellige programmene, som er sammenfattet her.

Hovedkonkurransen og Gullpalmen

Så til det definitive høydepunktet – den «store» juryens priser til filmene i hovedkonkurransen. Som nevnt i ingressen gikk altså Gullpalmen i 2013 til La vie d’Adèle av Abdellatif Kechiche. Juryen bestod som kjent i år av president Steven Spielberg og åtte andre meritterte filmpersonligheter, inkludert Gullpalme-vinner Cristian Mungiu, Oscar-vinner Ang Lee og skuespiller Nicole Kidman. Her er den komplette oversikten over prisene de delte ut i kveld:

Bruce Dern i «Nebraska».
Bruce Dern i «Nebraska».
 • Beste mannlige skuespiller: Bruce Dern i Nebraska.
 • Beste kvinnelige skuespiller: Berenice Bejo i Le passé.
 • Beste manus: Jia Zhangke for A Touch of Sin.
 • Gullkameraet for beste debutfilm: Ilo Ilo av Anthony Chen (fra sideprogrammet Quinzaine des Réalisateurs).
 • Gullpalmen for kortfilm: Safe av Moon Byoung-gon. (Hederlig omtale til islandske Hvalfjordur)

Gullpalmen

Abdellatif Kechice, Léa Seydoux og Adèle Exarchopoulos delte Gullpalmen for «La vie d'Adèle».
Abdellatif Kechice, Léa Seydoux og Adèle Excarchopoulos delte Gullpalmen for «La vie d’Adèle».

Avslutningsvis, for å pirre nysgjerrigheten, her er to klipp fra vår favoritt i Cannes, og årets Gullpalme-vinner La vie d’Adèle:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Video av juryens pressekonferanse etter prisutdelingen, med interessante kommentarer fra Spielberg & Co. om arbeidet med å velge ut vinnerne.

 2. Geir J. Olsen sier:

  HUUUURRAAAAAAaaaaa for DERN. Sukk, for en vakker siste akt du ser ut til å få på en av filmverdenens mest undervurderte karrierer :D

 3. Simen Rostad sier:

  Det ser ut som en svært middelmådig film basert på de to klippene, samt hva jeg har lest hittil. Som et amerikansk tenåringsdrama oversatt eller dubbet til fransk.

  «Du er lesbisk!
  – Nei, jeg er ikke lesbisk, ikke kall meg lesbisk! Dumming!»

  Dette er som Thirteen med litt mer ekplisitte sexscener – på fransk.

 4. Hei Simen, du kan allerede nå trygt begrave din skepsis og kvikke forhåndsvurdering. Filmen er noe helt annet, og når du har sett den, antar jeg at du vil forstå hvorfor den fikk Gullpalmen.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>