Se den nye traileren til Hobbiten: En uventet reise

Som varslet kom i dag hele kinotraileren til Hobbiten: En uventet reise, og med tre måneder igjen til kinopremiere er det bare å forberede seg på en ny runde filmfortellinger fra Tolkiens univers.

Denne ferske traileren er fokusert på første film, En uventet reise, og er første promoklipp som studioet har sluppet etter at det i sommer ble klart at Peter Jackson & Co. nå lager tre filmer ut av «Hobbiten» (og andre tilleggsfortellinger fra Tolkiens tekster). Det er tydelig at de har valgt å spisse fokuset i traileren inn mot premisset for Bilbos eventyr, Gandalfs sentrale rolle i fortellingen og ikke minst Gollums tilstedeværelse. Selv om den mest dedikerte fansen helt åpenbart vil finne en rekke detaljer å glede seg over, er det også tydelig at traileren er rettet mot de store massene – som også omfavnet Ringenes herre-trilogien i sin tid, og som studioet ønsker tilbake i kinosetene.

Ved å gi oss tydelige presentasjoner av særlig de mange dvergene i den første traileren, har de her mer rom til å minne oss om at mange av de kjente figurene fra Ringenes herre også er med i Hobbiten-filmene. I tillegg til de jeg nevnte over får vi også se små scener med alvene Galadriel og Elrond, og dessuten skinner den nå ikonisk gjenkjennelige New Zealand-naturen gjennom som kanskje en av de viktigste bekreftelsene: dette fremstår som en troverdig gjenskapning av Midgard-universet vi kjenner. Noe annet ville selvfølgelig vært en katastrofe, men med ti år som passert – og nye digitale kameraer – er det en rettmessig bekymring at Hobbiten-filmene kanskje ikke vil kunne leve opp til standarden satt av den første filmtrilogien.

Dvergen Thorin Eikenskjold i «Hobbiten: En uventet reise».

Det er mye fint med denne traileren, som kan kan stilne den eventuelle uroen hos de mest dedikerte. Det kanskje mest betryggende er at humoren og det litt varmere universet fra «Hobbiten»-boken her i filmen kombineres med fargetoner og stemningsskifter som også har en fot i det mørket som bidro til å gjøre skildringene i Ringenes herre mer troverdig (innenfor sitt uttrykk). Peter Jackson tok som kjent tilbake regiansvaret etter at Guillermo del Toro måtte trekke seg fra oppgaven da finansieringen av prosjektet ble utsatt for noen år siden. For mange har dette vært en positiv betryggelse, og i eksempelvis trailerens få glimt av scenen mellom Gollum og Bilbo kan man merke den velkjente følelsen av karakteren slik han var i de tre første filmene.

Samtidig var det faktisk del Toro jeg tenkte på som en av de få tingene ved traileren som plaget meg… ligner dette nå for myeRingenes herre? Ville universet kanskje hatt godt av en ny regissør? Dette får vi aldri vite, men det slo meg underveis i traileren – særlig der det på et tidspunkt er litt for mange datagenererte bilder på rad til at jeg klarte å bry meg.

Forhåpentligvis er dette ikke lenger en bekymring når Hobbiten: En uventet reise får kinopremiere 12. desember. Jeg gleder meg, og velger å stole på Peter Jackson og hans medsammensvorne.

Se traileren nedenfor, eller i HD hos Apple Trailers:

 

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Det ser absolutt flott ut, men sitter ikke helt igjen med den samme, nesten sjokkerende følelsen som jeg hadde etter den første traileren. Nå har jo det selvfølgelig mye å gjøre med at den første traileren er et lite kunstverk i seg selv, mens den nye er mye mer historie-fokusert, med flere actionelementer og lett humor. Altså mer en typisk Hollywood-trailer. Litt skuffet over at vi ikke fikk høre mer av Howard Shores fantastiske tema som ble introdusert tidligere.

  Uansett har jeg ingen tvil om at resultatet vil bli fantastisk!

 2. Denne satt ikke helt og gjør meg ørlite grann bekymret: Er dette virkelig alt? Det var følelsen jeg satt med etter å ha sett traileren noen ganger i formiddag. Jeg etterlyser mer oppriktig voldsomme stemninger, en mørkere tone og følelsen av at mer står på spill. Når Jackson gjør dette til en trilogi må det jo være mye mye mer enn den ene scenen mellom Gandalf og Galadriel som er hentet fra annet Tolkien-materiale enn HOBBITEN. Selv skulle jeg ønsket å se mer av dette – kanskje glimt fra noen tilbakeblikk fra tidligere tideverv osv.

  Denne kinotraileren mangler den opphøyede stemningen som gjorde teaseren så nydelig, og fremstår nærmest litt triviell. Nå skal det også nevnes at jeg er litt allergisk mot plump dvergehumor (hvorfor i helvete ser han ene av dem ut som noe fra Asterix & Obelix??), som tok altfor stor plass her.

  Nei, nå grugleder jeg meg mer enn å bare glede meg, men folder hendene og håperhåperhåper på det beste.

 3. Lars klevberg sier:

  Enig. Denne satt ikke i det hele tatt. Elendig trailer. Men filmen tror jeg mer om! Hvordan klarer man å klippe en så dårlig trailer med det materialet, den musikken og dét apparatet?

 4. Etter å ha sett den enda noen flere ganger føler jeg at det største problemet for min del, er at det ikke føles som Ringenes Herre. Jeg er altså uenig med Karsten i at det ligner for mye, og mener strengt tatt at det ligner litt for lite, (og da tenker jeg på stemning, fortellerspråk og visualitet). Selvfølgelig må jo Hobbiten skille seg fra Ringenes Herre, men stemningen jeg sitter igjen med er mer lik Never Ending Story enn Tolkiens episke saga-univers. Ikke noe galt med NES, altså, men det er ikke den filmen jeg ønsker å se her. Men igjen, den første traileren lovet så godt på det episke planet, (bare musikken i seg selv gir frysninger), så satser på at filmen blir en slags miks av begge disse: den mer intime, personlige og humoristiske historien, satt inn i et storslått eventyr der også alvoret veier tyngre.

 5. Skriver under på det du…skriver, Eivind. Er også uenig med Karsten her: problemet er overhodet ikke at det ligner for mye, men at det ligner for lite. Stemningen er helt annerledes, og overhodet ikke å foretrekke. Jo mer jeg tenker på den, jo verre blir den synes jeg.

 6. Nå er det riktignok lenge siden jeg har lest disse bøkene, men har ikke Hobbiten i utgangspunktet en helt annen stemning enn Ringenens Herre? Mindre som står på spill og mer fjas?

 7. En potensiell selvpåført fare for Ringenes herre-fansen i møte med Hobbiten er at man forventer at det skal være så likt originaltrilogien som mulig. Selv om det er en annen stemning i kildematerialet. Det gir en slags konserverende forventning, med større fare for å bli skuffet. Jeg merker særlig etter denne traileren at det kanskje er sunt med litt åpne forventninger, og kanskje bør man lese boken om igjen? (Hobbiten er den eneste Tolkien-teksten jeg har lest – likte den godt.)

  Nå som det er tre filmer tror jeg uansett at denne første vil være den med «lettest» tone, og deretter vil filmene gradivs ligne mer og mer på Ringenes herre. Uansett trailerens kvalitet; her er det egentlig bare å håpe på at sluttresultatet leverer. (Nok eksempler på skuffende trailere til glimrende filmer.)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>