Ridley Scotts "Prometheus" (2012)

Prometheus har ikke landet

«Prometheus has landed.»

Vel, ikke helt. Alien, Blade Runner, Legend, Gladiator, Kingdom of Heaven, American Gangster, Robin Hood – alle er filmer regissør Ridley Scott har vendt tilbake til og endret på, enten i kjølvannet av kinolanseringen eller flere år etter de opprinnelig ble presentert for publikum. Scott blir liksom aldri helt ferdig med prosjektene sine.

I tilfellene Blade Runner og Kingdom of Heaven har Director’s Cut-versjonene vært behovsprøvde og blitt essensielle ansiktsløftninger for filmene (noen mener dette også er tilfellet for det cheezy, men fornøyelige fantasyeposet Legend – selv har jeg bare sett originalen), men rekk opp hånda den som begjærte alternative utgaver av Alien og Gladiator. Eller en enda lengre American Gangster. For en stund siden gjorde Scott det klinkende klart at kinoaktuelle Prometheus ikke ville få en slik skjebne, simpelthen fordi han var så fornøyd med kinoversjonen; at han ikke hadde inngått noen ufrivillige kompromisser denne gangen. The Playlist refererer til et intervju Scott gjorde med JoBlo:

However, the movie is done and out of Scott’s hands and when it comes to the eventual Blu-ray and DVD, don’t expect some kind of extended, unrated or director’s cut. «No, I think this is a good length,» he told JoBlo when they asked him about it. «But that said, I think that now the fashion of actually putting out a couple of discs is here to stay, which will comfort you on all other kinds of conversation about how the movie was made. All you’ll really do is see extended scenes in the menu. Other than that I think this is a pretty good length, the dynamics of this are about right.»

Kanskje har alle debattene og det pågående raseriet i nerde- og fanmiljøer gitt Scott kalde føtter, for i et ferskt intervju med Collider avslører han at også Prometheus vil bli tilgjengelig i en utvidet, alternativ versjon på video. Først er han nølende, og snakker om at Blu-ray-en vil inneholde en halvtime med bortklipte scener på menyen – som jo er rimelig standard på de fleste forseggjorte videoutgivelser.

This is fundamentally the director’s cut.  But there will be half an hour of stuff on the menu because people are so into films — how they’re made, how they’re set up, and the rejections in it.  That’s why it’s fascinating.  So this will all go on to the menu.

Med Colliders journalist graver videre, og Scott røper raskt at det også vil klippes en lengre versjon av filmen, og at scenene som innlemmes her ikke er de bortklipte scenene i det vedlagte ekstramaterialet:

«The Engineer fight scene was pretty good. It will definitely go on the menu. It won’t go on the long version. The problem about it is, while she gives as good as she gets with an axe (she’s very physical), he’s so big, for him to be clouted with a conventional weapon somehow diminished him. It’s subtle. It’s drama,»

Videre bekrefter Scott at den alternative versjonen vil bli 20 minutter lengre, men understreker samtidig at kinofilmen har lengden han personlig foretrekker, og at det er viktig å imøtekomme det store publikummets ønsker. Plutselig kan man få inntrykk av at Prometheus slettes ikke er kompromissløs som Scott innstendig har forsøkt å overbevise oss om.

But I’m so happy with this engine, the way it is right now. I think it’s fine. I think it works. It can go in a section where, if you really want to tap in, look at the menu. To see how things are long, and it’s too long. Dramatically, I’m about putting bums on seats. For me to separate my idea of commerce from art — I’d be a fool. You can’t do that. I wouldn’t be allowed to do the films I do. So I’m very user friendly as far as the studios are concerned. To a certain extent, I’m a businessman.  I’m aware that’s what I have to do. It’s my job. To say, “Screw the audience.” You can’t do that. “Am I communicating?” is the question. Am I communicating? Because if I’m not, I need to address it.

I alle tilfeller later det til at Ridley Scott nok en gang vender tilbake til filmen sin – forhåpentligvis til stor glede for oss. Og med tanke på at flere har kritisert tempoet i filmens heseblesende siste akt, er dette en gyllen mulighet for Scott til å ta seg nødvendige pustepauser – og kanskje til og med utbrodere noen av de mange spørsmålene han stiller. Vi lover å komme tilbake med en omtale av Extended Cut når den lanseres; denne siste Viral-videoen fra filmens massive promoteringskampanje (Promo-theus?) kan tolkes som en indikasjon på at Blu-ray-en slippes 11. oktober.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 16 kommentarer

 1. Jon Bay sier:

  Hm, tja… Det skal bli interessant å se hvordan de 20 minuttene blir fordelt. Det er mye det skal ryddes i ombord Prometheus før det blir en helstøpt oppevelse.

 2. Dette var gode (men langt fra overraskende) nyheter! Er jo åpenlyst at mye av filmen ligger igjen på klipperommet, så det blir spennende å se om det har noe for seg å dytte disse scenene inn igjen!

 3. Even Benestad sier:

  Jeg tror filmen ligger i hodet på en manusforfatter som ikke fikk jobben. Eksempelvis lå det nok mange gode tanker i hodet på Frank Darabont da han skulle skrive Phantom Menace.

 4. Jeg er en av de få som i likhet med Scott selv synes det funker rimelig bra sånn som den er. Et par småting er det så absolutt å sette fingeren på, men 95% av fan-innvendingene er etter min mening skapt ut av intet, i det som tidvis fremstår som hysterisk dekonstruksjon av filmens plott.

  Men for all del….jeg tilbringer gjerne 20-30 minutter ekstra i det fantastiske universet! Jeg ser aldri Scott-filmer på grunn av historiefortellingen uansett.

 5. Jon Bay sier:

  Når det har blitt skrevet såpass mange seriøse artikler som forsøker å gå inn i materien og analysere hvorfor Prometheus ikke fungerer for en så stor del av publikummet, er det tydelig at dette ikke kun handler om hysteriske Alien-fans (selv om disse selvsagt har krypet ut av sprekkene i det klimaet for kritikk har blitt komfortabelt). Dette handler i langt større grad om en del fortellermessige grep som har blitt tatt, og 20 minutter ekstra kan jo sikkert gjøre en viss forskjell for oss.

 6. Dag Sødtholt sier:

  Jon, har du noen linker til de seriøse artiklene du nevner?

 7. Anna Leijonhielm sier:

  Filmen virker ikke godt nok sammensydd og da søker man større mening. Den her linken er interessant om man vil få litt mer mening ut av enkeltscenene:
  http://cavalorn.livejournal.com/584135.html

 8. Dag Sødtholt sier:

  Anna, jeg leste den linken og jeg synes analysen hans setter tingene i sammenheng på en briljant måte. Men jeg skjønner ikke hvorfor analysen hans skulle være et argument for at filmen er dårlig («ikke godt nok sammensydd»)? Filmskaperne ville åpenbart holde denne tematikken på et undertekstnivå.

 9. Even Benestad sier:

  Sammensydd kan vel tolkes på forskjellige måter.

  Når en film ikke fungerer for noen vil helheten som regel være det første man går løs på. For meg var det ikke mye som hang på greip i Prometheus. Spesielt skuffet var jeg over hvor lite den henger sammen med Alien fra 1979. Dette blir på en måte forsvart med at det finnes flere romskip.

  Med litt velvilje kan man da tenke at skipet som blir funnet i Alien(1979) er et annet. Til og med på en annen planet. De ligner jo ikke videre på hverandre. Den i Prometheus og den i Alien.

  Når det gjelder å sy sammen to filmer ble det gjort en langt bedre jobb med The Thing. Der har de virkelig jobbet for å få det til å flyte sømløst.

  Tilbake til Alien. Signalet Nostromo tar opp er ikke sendt ut fra mennesker. Det er en advarsel fra en utenomjordisk rase. Hvorfor skal de advare når planen var å mose menneskeheten uansett? Eller ble det sendt ut et varsel ment for andre raser? I Prometheus blir signalet sendt fra Elizabeth Shaw. Hvorfor bruker mannskapet på Nostromo så lang tid på å tolke det da???

  Jeg forventet en start og ikke minst svar på en gåte fra 1979, men fikk bare en dårlig film løst basert på fantastisk materiale.

  Viktigst av alt er de ekstremt stereotype karakterene i Prometheus. Slike karakterer kan fungere greit i en tegneserie, men å få empati for papp i en film er svært vanskelig.

  Forøvrig stjal Dan O´Bannon og Ronald Shusett konseptet sitt fra Mario Bava. En regissør Ridley Scott også er inspirert av.

  Jeg slenger med et designbilde fra Jodorowskys Dune.
  http://morpheusgallery.com/H.R.%20Giger/item.php?work=14

 10. Dag Sødtholt sier:

  Det er åpenbart to forskjellige skip og to forskjellige signaler. (Shaws siste replikk er vel et loggboks-entry, ikke et signal). Hvorfor henge seg opp i dette da og late som om dette har noe å si for kvaliteten på Prometheus?

  Dine forventninger om at filmen skulle henge mye mer sammen med Alien har heller intet å gjøre med kvaliteten på Prometheus.

  Det er mange science fiction-filmer som har lite utviklede karakterer, mens som fungerer ypperlig innen sjangeren likevel.

 11. Even Benestad sier:

  Hadde Prometheus vært en bra film i seg selv ville jeg aldri reist slike spørsmål. Jeg ville blitt forført!

  Det er hovedpoenget mitt. Det er rett og slett en ræva film. Bedriten faktisk!

  Med andre ord blir jeg plaget av alle disse tankene og burde aldri sett filmen!

 12. Dag Sødtholt sier:

  Jeg skjønner at det var traumatisk! Jeg bare lurte siden 90% av ditt forrige innlegg var om ting som ikke hadde med selve filmen i seg selv å gjøre.

 13. Tore Andre sier:

  Hehe, sær diskusjon det ble her da…. eller, egentlig ganske godt satt ord på!

  Det sier seg selv at om man skal hoppe etter Wirkola så kan det jo nesten bare bli ræva, men det betyr vel ikke at ræva er så dårlig i seg selv, tross alt?!

  Overanalysering har som kjent sin pris, noe som kommer tydelig frem her…!

 14. dr feelgood sier:

  Denne filmen er basert på alien universet, de som tror de går å ser en alien film kan bli skuffet. er selv fan av alien franchisen, men likevel syntes jeg denne filmen var knall. bra effekter og til musikken så ble stemningen bra. plottet eller storyen i filmen var det heller ikke noe gale med. syntes det hele var genialt sammensatt, men som sagt ingen alien film direkte, men en får et par referanser i filmen til at det er ifra samme univers. eneste som kan settes spørsmål til som jeg lurer på hvorden vokste de makkene så fort, og den facehogger tingen hva livnærte den seg på i det rommet så gjorde den så sinnsykt kolossal :p det var jo bare en syke stue kan jo ikke ha vært noe mat der likksom yeye, kanskje litt teit det med det hodet også da når en først skal sette fingen på ting. er ikke som alien og heller ikke aliens som er mer en action film. denne var vel mer en scifi thriller vil jeg si. kan nesten ikke vente til å se de 20-30 minuttene ekstra håper det gjør filmen mer komplett. husker når extended cut til lord of the rings kom ut, da virket jo kino versjonen skam klippet i forskjell :D

 15. Even G. Benestad sier:

  Jeg forstår virkelig ikke at det er mulig å like denne filmen. Alien universet har fremstått som rimelig konsistent gjennom fire filmer. Selv om nummer fire i rekken stinker rotten kalkun.

  Prometheus virker på meg som et desperat forsøk fra Ridley Scott til å skape et tidløst mesterverk i samme familie som 2001. Noe han så til de grader ikke får til. For all del… Scott har laget noen filmer som aldri vil bli glemt, men det er en stund siden han har levert noe slikt. Faktisk må vi helt tilbake til Blade Runner. En film han aldri blir ferdig med. Det sier sitt.

  Hadde Prometheus vært den første i serien hadde det ikke blitt laget en eneste oppfølger. Skulle det skjedd hadde den blitt produsert av Roger Corman. En mann som heller ikke har levert annet enn skrot og søppel siden 70tallet.

  Egentlig fortjener Scott og Corman hverandre. Sjait!

 16. Dag Sødtholt sier:

  Jeg lar meg ikke friste til å bite på denne debatten igjen, men jeg vil anbefale varmt director’s cut av Kingdom of Heaven, som er fantastisk mye bedre enn theatrical cut. Så episk og majestetisk at det bare verket i meg. Har du sett den, Even? (Lars Ole har en CdC om den her: http://montages.no/2010/07/kingdom-of-heaven-directors-cut-2006/ )

  Ellers så kjørte jeg en liten Ridley Scott-retro for meg selv nylig og syntes at Black Rain var en uhyre snerten og lekker sak, og Black Hawk Down var mye bedre enn jeg husket den fra kino. Sikkert ikke i klasse med de tidlige verkene, men filmer han kan være stolt av etter min mening.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>