Prometheus har ikke landet

«Prometheus has landed.»

Vel, ikke helt. Alien, Blade Runner, Legend, Gladiator, Kingdom of Heaven, American Gangster, Robin Hood – alle er filmer regissør Ridley Scott har vendt tilbake til og endret på, enten i kjølvannet av kinolanseringen eller flere år etter de opprinnelig ble presentert for publikum. Scott blir liksom aldri helt ferdig med prosjektene sine.

I tilfellene Blade Runner og Kingdom of Heaven har Director’s Cut-versjonene vært behovsprøvde og blitt essensielle ansiktsløftninger for filmene (noen mener dette også er tilfellet for det cheezy, men fornøyelige fantasyeposet Legend – selv har jeg bare sett originalen), men rekk opp hånda den som begjærte alternative utgaver av Alien og Gladiator. Eller en enda lengre American Gangster. For en stund siden gjorde Scott det klinkende klart at kinoaktuelle Prometheus ikke ville få en slik skjebne, simpelthen fordi han var så fornøyd med kinoversjonen; at han ikke hadde inngått noen ufrivillige kompromisser denne gangen. The Playlist refererer til et intervju Scott gjorde med JoBlo:

However, the movie is done and out of Scott’s hands and when it comes to the eventual Blu-ray and DVD, don’t expect some kind of extended, unrated or director’s cut. «No, I think this is a good length,» he told JoBlo when they asked him about it. «But that said, I think that now the fashion of actually putting out a couple of discs is here to stay, which will comfort you on all other kinds of conversation about how the movie was made. All you’ll really do is see extended scenes in the menu. Other than that I think this is a pretty good length, the dynamics of this are about right.»

Kanskje har alle debattene og det pågående raseriet i nerde- og fanmiljøer gitt Scott kalde føtter, for i et ferskt intervju med Collider avslører han at også Prometheus vil bli tilgjengelig i en utvidet, alternativ versjon på video. Først er han nølende, og snakker om at Blu-ray-en vil inneholde en halvtime med bortklipte scener på menyen – som jo er rimelig standard på de fleste forseggjorte videoutgivelser.

This is fundamentally the director’s cut.  But there will be half an hour of stuff on the menu because people are so into films — how they’re made, how they’re set up, and the rejections in it.  That’s why it’s fascinating.  So this will all go on to the menu.

Med Colliders journalist graver videre, og Scott røper raskt at det også vil klippes en lengre versjon av filmen, og at scenene som innlemmes her ikke er de bortklipte scenene i det vedlagte ekstramaterialet:

«The Engineer fight scene was pretty good. It will definitely go on the menu. It won’t go on the long version. The problem about it is, while she gives as good as she gets with an axe (she’s very physical), he’s so big, for him to be clouted with a conventional weapon somehow diminished him. It’s subtle. It’s drama,»

Videre bekrefter Scott at den alternative versjonen vil bli 20 minutter lengre, men understreker samtidig at kinofilmen har lengden han personlig foretrekker, og at det er viktig å imøtekomme det store publikummets ønsker. Plutselig kan man få inntrykk av at Prometheus slettes ikke er kompromissløs som Scott innstendig har forsøkt å overbevise oss om.

But I’m so happy with this engine, the way it is right now. I think it’s fine. I think it works. It can go in a section where, if you really want to tap in, look at the menu. To see how things are long, and it’s too long. Dramatically, I’m about putting bums on seats. For me to separate my idea of commerce from art — I’d be a fool. You can’t do that. I wouldn’t be allowed to do the films I do. So I’m very user friendly as far as the studios are concerned. To a certain extent, I’m a businessman.  I’m aware that’s what I have to do. It’s my job. To say, “Screw the audience.” You can’t do that. “Am I communicating?” is the question. Am I communicating? Because if I’m not, I need to address it.

I alle tilfeller later det til at Ridley Scott nok en gang vender tilbake til filmen sin – forhåpentligvis til stor glede for oss. Og med tanke på at flere har kritisert tempoet i filmens heseblesende siste akt, er dette en gyllen mulighet for Scott til å ta seg nødvendige pustepauser – og kanskje til og med utbrodere noen av de mange spørsmålene han stiller. Vi lover å komme tilbake med en omtale av Extended Cut når den lanseres; denne siste Viral-videoen fra filmens massive promoteringskampanje (Promo-theus?) kan tolkes som en indikasjon på at Blu-ray-en slippes 11. oktober.