Pernilla August til Venezia med Svinalängorna

Det skjer som vanlig spennende ting i svensk film. Filmfestivalen i Venezia starter i morgen, og vårt naboland er blant annet representert i sideprogrammet International Critics’ Week med skuespiller Pernilla Augusts regidebut Svinalängorna («Beyond»). Dette går ikke upåaktet hen i svenske medier, og til Expressen beskriver August sin egen film på denne måten: «Den handlar om en kvinna [Leena] som söker sig själv, som har förträngt sin barndom och försöker hitta sina minnen. Om en kvinnas uppgörelse med sin mamma. Det är det som är essensen i filmen.» Filmen er en adaptasjon av Susanna Alakoskis roman med samme tittel, og har Noomi Rapace og Tehilla Blad i hovedrollen som Leena i to forskjellige tidsepoker. De to skuespillerinnene delte rollen som Lisbeth Salander i Millennium-trilogien på samme måte, så her kan vi glede oss til et interessant gjensyn. De første reaksjonene lover godt; journalisten Hynek Pallas har sett Svinalängorna og beskriver plottet mer inngående:

Som adaption håller «Svinalängorna» «Låt den rätte komma in»-klass: manuset tillför en ramhandling till bokens berättelse om en flicka som växer upp med alkoholiserade föräldrar i 60-talets Ystad. Vi möter nu den invandrade finska underklassen ur den vuxna Leenas perspektiv, en Noomi Rapace som dolt sin bakgrund för sin man (Ola Rapace) och barn – men som väller fram i minnen när hennes mor ligger döende. Den redan stenhårda och sorgliga historien öppnas här likt ett traumatiskt sår hos en förträngande klassresenär, som helst av allt vill stanna kvar i sin ljusa medelklassvilla.

Slik den beskrives minner filmen meg om Margreth Olins Engelen, der kjernen i hovedpersonens reise er omtrent lik. Visuelt sett har August også valgt seg en røff stil, med den danske fotografen Erik Molberg Hansen bak kamera -- han har tidligere levert et lignende nært, grovt uttrykk i Pernille Fischer Christensens En Soap, som også var et sterkt kvinneportrett. I Sverige ser forøvrig Aftonbladet kvinneskildringer som et fellestrekk for den svenske filmhøsten, med Augusts film som et av eksemplene. Det er ikke overraskende at en filmisk kapasitet som Pernilla August kommer med en solid filmdebut -- et raskt blikk til en annen stor Berman-skuespillerinne avslører et mulig mønster -- men det er ekstra hyggelig å se at August på første forsøk lykkes med internasjonal profilering og hjemlig oppmerksomhet.

Hun deltok forøvrig i Venezias kritikeruke allerede i fjor, men da som skuespiller i Jörgen Bergmarks film Det enda rationella. August har de siste årene har gjort et poeng ut av å bruke sin posisjon til å fronte en del mindre kommersielle prosjekter, som Bergmarks film og norsk-svenske Håkon Lius Miss Kicki. At hun samtidig kulminerer sitt treårige manusarbeid på Svinalängorna ved å konkurrere med filmen i Venezia, gir lovnad om en filmskaper med både gjennomføringsevne og visjoner. Svinalängorna får svensk kinopremiere først 10. desember, norsk distribusjon er foreløpig uavklart. Her er traileren: