Sam Mendes regisserer James Bond

bond

Sam Mendes er briten bak de erketypiske amerikanske filmene American Beauty, Road to Perdition og Revolutionary Road, hvor han for førstnevnte vant Oscar for beste regi. Tre mørke dramaer som kjennetegnes av sterke manus, skuespillerprestasjoner og stemningsskapende bilder hentet fra usannsynlig vakkert fotoarbeid. Action er det derimot fint lite av. (Og i hans krigsfilm Jarhead er det ikke action som står i fokus.)

Derfor er det både litt overraskende, og spennende, at Mendes nå er i forhandlinger som sannsynligvis ender med at han blir regissøren av neste James Bond-film; nummer 23 i rekken. Det har i det siste vært knyttet usikkerhet til produksjonen, og eventuelle forsinkelser som følge av det forestående salget av økonomiske kriserammede MGM (selskapet som distribuerer/produserer Bond-franchisen). Men ifølge bloggen Heat Vision hos The Hollywood Reporter, skal man nå være klare for å sette i gang – allerede i juni. På den måten vil filmen bli ferdigstilt og klar for lansering etter planen, til vinteren 2011.

Bak kamera er allerede Bond-kjennerne Neal Purvis og Robert Wade hentet inn for å skrive manus sammen med suksessforfatter Peter Morgan (Frost/Nixon, The Queen, The Damned United). Foran kamera er Daniel Craig naturligvis å finne i tittelrollen for tredje gang, mens Judi Dench er tilbake som M. Kanskje er det også duket for en Bond-debut for Sam Mendes’ bedre halvdel, Kate Winslet?

mendes

Uansett, det spennende her er valget av Sam Mendes som regissør. Selv om fjorårets indie-komedie Away We Go var et lite feilskjær i karrieren, er det liten tvil om at Mendes tilhører eliten av nåtidenes filmskapere. Samtidig er likhetene til ansettelsen av Marc Forster som regissør av Quantum of Solace åpenbare. Forster kom fra krikerroste dramafilmer som Monster’s Ball, Finding Neverland og The Kite Runner for plutselig å gjøre spektakulær action i det som endte opp i en lite vellykket Bond-film. Hvordan passer Sam Mendes i Bond-universet? Hva kan han tilføre, og hva risikerer han eventuelt for egen karriere?