Sam Mendes regisserer James Bond

bond

Sam Mendes er briten bak de erketypiske amerikanske filmene American Beauty, Road to Perdition og Revolutionary Road, hvor han for førstnevnte vant Oscar for beste regi. Tre mørke dramaer som kjennetegnes av sterke manus, skuespillerprestasjoner og stemningsskapende bilder hentet fra usannsynlig vakkert fotoarbeid. Action er det derimot fint lite av. (Og i hans krigsfilm Jarhead er det ikke action som står i fokus.)

Derfor er det både litt overraskende, og spennende, at Mendes nå er i forhandlinger som sannsynligvis ender med at han blir regissøren av neste James Bond-film; nummer 23 i rekken. Det har i det siste vært knyttet usikkerhet til produksjonen, og eventuelle forsinkelser som følge av det forestående salget av økonomiske kriserammede MGM (selskapet som distribuerer/produserer Bond-franchisen). Men ifølge bloggen Heat Vision hos The Hollywood Reporter, skal man nå være klare for å sette i gang – allerede i juni. På den måten vil filmen bli ferdigstilt og klar for lansering etter planen, til vinteren 2011.

Bak kamera er allerede Bond-kjennerne Neal Purvis og Robert Wade hentet inn for å skrive manus sammen med suksessforfatter Peter Morgan (Frost/Nixon, The Queen, The Damned United). Foran kamera er Daniel Craig naturligvis å finne i tittelrollen for tredje gang, mens Judi Dench er tilbake som M. Kanskje er det også duket for en Bond-debut for Sam Mendes’ bedre halvdel, Kate Winslet?

mendes

Uansett, det spennende her er valget av Sam Mendes som regissør. Selv om fjorårets indie-komedie Away We Go var et lite feilskjær i karrieren, er det liten tvil om at Mendes tilhører eliten av nåtidenes filmskapere. Samtidig er likhetene til ansettelsen av Marc Forster som regissør av Quantum of Solace åpenbare. Forster kom fra krikerroste dramafilmer som Monster’s Ball, Finding Neverland og The Kite Runner for plutselig å gjøre spektakulær action i det som endte opp i en lite vellykket Bond-film. Hvordan passer Sam Mendes i Bond-universet? Hva kan han tilføre, og hva risikerer han eventuelt for egen karriere?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 13 kommentarer

 1. Interessante Per sier:

  Interessant.

 2. Faisal Osman sier:

  dette er bare helt genialt!!!
  gleder meg for første gang til en Bond film

 3. Veldig lovende, dette her. Nå er forresten Mendes satt opp som regissør på IMDB, så det virker som ting er i boks…

 4. Jeg synes Guardian har et godt poeng når de siser at «James Bond is director-proof». lenke

 5. Morten Steingrimsen sier:

  Som David Black, styreleder i James Bond International Fan Club, sa. «[Bond films] have always been commercially very successful but they are not exactly littering the lists at the Academy Awards ceremony. If they could be appreciated artistically a bit more that would be nice.»

 6. Morten Steingrimsen sier:

  Synes for øvrig at det er veldig bra at Peter Morgan er med. Viktig å poengtere at Bond 23 ikke er den første spionfilmen Morgan har arbeidet med. Han skrev manuset til «Tinker, Tailor, Soldier, Spy»/»Muldvarpen» (John le Carré-boka som skal filmatiseres av Tomas Alfredson) før han begynte å arbeide med Bond 23.

 7. Da jeg leste at Mark Forster skulle regissere Quantum of Solace så tenkte jeg at James Bond konsernet har begynt å tenke annerledes slik at det kan pustes nytt liv i en formel som har gått litt på tomgang de siste årene femten årene.

  Dessverre ble resultatet et patetisk forsøk på å kopiere Jason Bourne.

  Nå er altså Sam Mendes i forhandlinger og hvis han skulle få jobben så er det en liten mulighet for at filmen faktisk kan bli bra, men det er ikke første gang Broccoli familien har hanket inn store navn i startfasen.

  Steven Spielberg var i sin tid i forhandlinger om å regissere For Your Eyes Only. Det endte med at han valgte et annet prosjekt. Nemlig Indiana Jones!

  Tony Scott sa i et intervju for noen år siden at hans drøm var å regissere en James Bond film skrevet av Quentin Tarantino. Dette hadde trolig blitt ren dynamitt!

 8. Morten Steingrimsen sier:

  Steven Spielberg var også i forhandlinger om å regissere The Spy Who Loved Me (1977). Men han fikk ikke jobben, fordi han ville ha prosentandeler av inntektene (tror Spielberg ønsket 20 %…)

  Roger Michell (Notting Hill) var i forhandlinger om å regissere Quantum of Solace, men han klarte ikke å bli enige med Bond-produsentene. Michell forklarer: «I got into a bit of a panic at the prospect. At that time, the film was due to start shooting in January, and I just felt this terrible pressure of scrambling to get a script together with the clock ticking. To go into a film like James Bond when you don’t really know what’s happening would be a recipe for hell.»

  Christopher Nolan er for øvrig Bond-fan. En av yndlingsfilmene hans er On Her Majesty’s Secret Service (1969). Men han kommer nok ikke til å regissere en Bond-film.

 9. Morten Steingrimsen sier:

  Problemet med Marc Forster og Quantum of Solace er at han egentlig ikke ville lage en Bond-film. Da han fikk tilbudet, sa han først nei takk… Forster var overhodet ikke interessert i Bond-filmene. Quantum of Solace er strengt tatt ingen Bond-film. Stemningen man forventet i en Bond-film er nesten helt borte. Stil og eleganse er borte. Actionscenene er ganske daffe og ikke spektakulære nok, og den Jason Bourne-aktige klippingen- og kamerabruken kler ikke en Bond-film. Dessuten har plottet har mange hull og mangler.

  Jeg håper og tror at Mendes (hvis han signerer) klarer å lage en bedre Bond-film.

 10. Christoffer Ødegården sier:

  Må være ærlig å si at den eneste Bong filmen jeg ikke har sett er den siste og det selv om jeg liker Forster, men jeg digger at de skaffer seg drama regissører og tar er mer seriøs sving. Må vel få sett Quantum snart og gleder meg til Mendes filmen.

 11. Kåre Valen sier:

  Det snodige med Quantum var at de hyret inn en dramaregissør med null erfaring med action til å lage en film som hadde betraktelig mer action enn sin forgjenger.

  Det skal også nevnes at manuset ikke var helt ferdig da de begynte shooten.

 12. Morten Steingrimsen sier:

  Ja, manuset var ikke helt ferdig da innspillingen startet. Men de bruker mer tid på å skrive manuset til Bond 23. Heldigvis.

  Under innspillingen av Quantum of Solace ble manuset skrevet om og Forster hyrte den uerfarne Joshua Zetumer (som i skrivende stund er med å skrive manuset til den nye Jason Bourne-filmen, faktisk).

  Jeg er veldig spent på handlingen til Bond-23. Ifølge Peter Morgan har Bond 23 har en «sjokkerende historie». Veldig spennende!

  Ryktene vil ha det til at Bond 23 skal ha en handling lagt til Afghanistan. Det er verdt å nevne at Ian Flemings novelle Risico (http://en.wikipedia.org/wiki/Risico#.22Risico.22) handler om narkotikahandel. Risico en av fire ubrukte originale Fleming-titler (de andre titlene er The Property of a Lady, The Hildebrand Rarity og 007 in New York).

  Det blir i så fall ikke første gang Bond drar til Afghanistan. I The Living Daylights (1987) var opiumshandel en viktig del av plottet, og handlingen fant sted i den gang sovjetisk-okkuperte Afghanistan.

 13. Morten Steingrimsen sier:

  Daniel Craig har før øvrig sagt at innspillingen av Bond 23 starter i slutten av 2010.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>