Oscar 2010: Screen Actors Guild-nominasjoner

Nå snakker vi virkelige saker! Screen Actors Guild avgjør langt på vei hvem som skal stikke av med gullstatuetter om et par måneder – deres innflytelse er ikke bare større enn de fleste andre prisene som deles ut, lauget består selvsagt også langt på vei av de samme skuespillerne som skal stemme over Oscar-nominasjonene når den tid kommer. Her er de nominerte:

Beste skuespiller
Jeff Bridges, “Crazy Heart”
George Clooney, “Up in the Air”
Colin Firth, “A Single Man”
Morgan Freeman, “Invictus”
Jeremy Renner, “The Hurt Locker”

Et nær sagt dødt løp der selv Morgan Freeman kan ende opp med å vinne for sin tolkning av Nelson Mandela. Favoritt er allikevel George Clooney, som de siste dagene har klatret på bookmaker-listene. Allikevel skal vi ikke se bort fra Colin Firths subtile og allerede prisbelønte hovedrolle i A Single Man. Jeremy Renner er en outsider, mens Jeff Bridges kan tjene bra på å ha vært nominert to ganger før (for Seabiscuit og The Contender), men sålangt ikke vunnet en SAG-pris.

Beste skuespillerinne
Sandra Bullock, “The Blind Side”
Helen Mirren, “The Last Station”
Carey Mulligan, “An Education”
Gabourey Sidibe, “Precious”
Meryl Streep, “Julie & Julia”

Det er utrolig fint å se Sandra Bullock få anerkjennelse for rollen i The Blind Side, og jammen skal du ikke se hun også blir nominert til Oscar. Vinner gjør hun allikevel ikke; det gjør SAG-forgudede Meryl Streep eller den nye yndlingen Carey Mulligan. Gabourey Sidibe henter på sin side igjen litt av det hun har tapt på å ikke være nominert til flere av kritikerprisene som har vært delt ut de siste ukene, mens Helen Mirren kommer fra ingensteds i en rolle en skuespiller som henne kunne gjort interessant fastbundet.

Meryl Streep og Stanley Tuccy i "Julie & Julia"
Meryl Streep og Stanley Tuccy i "Julie & Julia"

Beste mannlige birolle
Matt Damon, “Invictus”
Woody Harrelson, “The Messenger”
Christopher Plummer, “The Last Station”
Stanley Tucci, “The Lovely Bones”
Christoph Waltz, “Inglourious Basterds”

Christoph Waltz eier denne prisen, og bare Stanley Tucci kan utfordre ham. Allikevel taper sistnevnte veldig på den beske mottakelsen Peter Jacksons film har fått i Statene, mens Matt Damon raskt kan utklasse begge i et laug som lenge har ønsket å anerkjenne kjekkasens veldig varierte rollevalg. Det er hyggelig at Woody Harrelson er nominert, med tanke på at mannen egentlig kanskje gjør seg best i nettopp slike biroller.

Beste kvinnelige bir
olle
Penelope Cruz, “Nine”
Vera Farmiga, “Up in the Air”
Anna Kendrick, “Up in the Air”
Diane Kruger, “Inglourious Basterds”
Mo’Nique, “Precious”

Hvis ikke Mo’Nique vinner denne, vil det skape et større ramaskrik enn da Bush-delegasjonen vant Florida-stemmene tilbake til noe-og-2000-tallet. En mer kritikerrost birolle finner du ikke i år, og de andre kandidatenes tolkninger blekner i sammenligning. Penelope Cruz er allikevel i storform om dagen, mens Vera Farmiga endelig får oppreisning etter at SAG neglisjerte hennes viktige innsats i The Departed. Diane Krugers plass på listen er uforståelig, etter en skuespillerinnsats som virkelig var den kjipeste i Quentin Tarantinos ensemble. Anna Kendrick er allikevel den store outsideren i en rolle flere og flere omtaler med mer og mer engasjement.

Deler av ensemblet i "An Education"
Deler av ensemblet i "An Education"

Beste ensemble
“An Education”
“The Hurt Locker”
“Inglourious Basterds”
“Nine”
“Precious”

Dødt løp i fem filmer som alle i det store og hele handler om nettopp styrken i å få til et balansert ensemble. Unntaket er kanskje Nine, der glitz, glam og show er en vel så viktig ingrediens. Forhåpentligvis vinner Precious, så Mariah Carey får en pris for sin mildt sagt overraskende subtile og bunnsolide innsats. At The Lovely Bones ikke figurerer her, kan vel anses som siste spadetak i gravleggingen av filmens Oscar-sjanser. Hvem hadde trodd det, da vi en gang for et par måneder siden begynte å snakke om potensielle vinnere..