Sam Mendes tar for seg Netherland

For en stund tilbake skrev vi om eminente Sam Mendesmange filmprosjekter her på Montages, og nå har det lekket ut at han også ønsker å gi seg i kast med Joseph O’Neills svært anerkjente roman Netherland, som New York Times kaller «the wittiest, angriest, most exacting and most desolate work of fiction we’ve yet had about life… after the World Trade Center fell.» Boken tar for seg en nederlender som etter å ha begått en skilsmisse begynner å spille for et cricketlag i Staten Island. Visstnok skal det være Mendes egen fascinasjon for spillet som har tiltrukket han til materialet, som adapteres av Atonement-forfatter Christopher Hampton.

I skogen av Mendes sine prosjekter slår dette meg øyeblikkelig som en av de mest interessante, og det skal bli godt å få ham tilbake til den ambisiøse filmkunten vi forbinder ham med, etter den mildt sagt skuffende og pregløse indie-runken Away We Go. Mendes er en av samtidsfilmens mest spennende stemmer, og leverte en hjerteskjærende og sjeldent vanskelig film med Revolutionary Road tidligere i år. Og med tanke på at Atonement var et mesterverk i ren skjær fortellerkunst (selv så jeg filmen fire ganger på kino), ser jeg for meg at samarbeidet med Hampton og Mendes kan bære saftige frukter. Les forøvrig mer om prosjektet på The Playlist.