Er Pixar-filmene for mannsdominert?

Dette er ingen ny debatt, men i forbindelse med USA-premieren på animasjonsstudioet Pixar sin tiende spillefilm, Se opp (Up), ble spørsmålet igjen vekket til live: Er det en svakhet ved Pixar at de aldri har hatt en ledende kvinnerolle i sine filmer? I følge kommentator Linda Holmes hos NPR; så absolutt. Her er noe av det hun skriver:

I’m not complaining; I’m asking. I’m asking because I think so highly of you. Please make a movie about a girl who is not a princess. Of the ten movies you’ve released so far, ten of them have central characters who are boys or men, or who are anthropomorphized animals or robots or bugs who are voiced by and imagined as boys or men. These movies feature women and girls to varying degrees — The Incredibles, in particular — but the story is never «a girl and the things that happen to her,» the way it’s «a boy and what happens to him.»

Hva sier dere? Bør Pixar tenke aktivt på å skrive en film med kvinnelig hovedrolle? Eller kanskje holde fokus på det de gjør så bra: Lage god film.