Er Pixar-filmene for mannsdominert?

Dette er ingen ny debatt, men i forbindelse med USA-premieren på animasjonsstudioet Pixar sin tiende spillefilm, Se opp (Up), ble spørsmålet igjen vekket til live: Er det en svakhet ved Pixar at de aldri har hatt en ledende kvinnerolle i sine filmer? I følge kommentator Linda Holmes hos NPR; så absolutt. Her er noe av det hun skriver:

I’m not complaining; I’m asking. I’m asking because I think so highly of you. Please make a movie about a girl who is not a princess. Of the ten movies you’ve released so far, ten of them have central characters who are boys or men, or who are anthropomorphized animals or robots or bugs who are voiced by and imagined as boys or men. These movies feature women and girls to varying degrees — The Incredibles, in particular — but the story is never «a girl and the things that happen to her,» the way it’s «a boy and what happens to him.»

Hva sier dere? Bør Pixar tenke aktivt på å skrive en film med kvinnelig hovedrolle? Eller kanskje holde fokus på det de gjør så bra: Lage god film.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 9 kommentarer

 1. Først og fremst må de fortsette å lage god film. Men jeg synes Linda Holmes har et poeng! Hva med en Pixar-film om en kvinne i sen førtiårskrise/overgangsalder og hennes forhold til sin tenåringsdatter?

 2. Enig i at fokuset først og fremst må være på å lage god film. Samtidig er det verdt å ha i bakhodet at Pixars filmer tar flere år å lage (Up er fem års arbeide, for eksempel), og har temmelig høye budsjetter. Det er dermed forståelig at en kanskje ikke akkurat forsøker å sprenge alle mulige grenser med altfor store steg om gangen – et sikkerhetsnett er simpelthen nødvendig. Jeg kan godt tenke meg at Lars Oles eksempel kunne blitt en interessant film (ikke minst med Brad Bird i registolen), men garantert også en kilde til magesår og søvnløse netter for Disneys markedsføringsavdeling og økonomiseksjon.

  Uansett kommer det nok flere filmer med kvinnelige hovedkarakterer fra dem etterhvert (ikke minst ettersom Hayao Miyazakis filmer er en så stor inspirasjonskilde for Pixar), men gitt hvor lang tid det tar å lage disse filmene er det ikke realistisk å forvente at det skal skje med det første – ikke minst siden de neste fire Pixar-filmene (Toy Story 3, The Bear and the Bow, Cars 2 og Newt) allerede er under produksjon, og Andrew Stanton og Brad Bird er opptatt med sine respektive live action-filmer (John Carter of Mars og 1906).

 3. Det ser ut som om de har siktet seg inn på målgruppen unge menn og gutter. De har jo samtidig en basishistorie de holder seg til for hver gang. Fra Toy Story til WALL-E er det bare omstendighetene og karakterene som forandres, ellers er de jo dønn like.

  Økonomiske hensyn er nok større en ønsket om å utforske ukjente filmatiske barrierer for animasjonsfilmer. Tviler på at man får se en kvinne i overgangsalderen og hennes forhold til sin datter, eller en om homofili og abort osv.

 4. André sier:

  Jeg ser ikke Pixar lage filmer som Sivert nevner. Det blir nok vanskelig å få til god humor ut av det. Bare set på Freaky Friday.

  Faktisk så har jeg ikke tenkt over det, men det er et godt poeng.

 5. Sti9nsky sier:

  Linda Holmes er inne på noe, det er klart. Jeg tror det er så enkelt som at manusene som kommer inn, ikke har hatt kvinnelige hovedroller som er av god nok kvalitet.
  Dette er bare indisier, men jeg ser for meg at det har vært opp til de som sitter med manuset for hånden og de som har «solgt» dette.

  Ikke at det ikke er nok historier å ta av. Jeg ser for meg en blanding av Jeanne d’Arc og Titan A.E. i en fremtidig film levert av Pixar.

  Selv skriver jeg litt her og der på kapitler som kommer fra et spillkonsept jeg har liggende, og her er håpet om en skapelse av en ny heltinne et sted i fremtiden. Dog er ikke dette barnevennlig materiale, og ironisk nok, betegnes protagonisten som «han». (Det er fordi jeg tok bort «han/hun».)
  :)

 6. Fredrick sier:

  Disney har da hatt kvinnelige hovedroller i alle år, da er det bare på sin plass at Pixar får ta seg av guttene. Dessuten er gutter mye kulere.

 7. Kjetil sier:

  At Pixar velger hvite, mannlige hovedroller er vel noe som går igjen i hollywood, og som ikke er spesielt typisk for Pixar. Jeg har sett flere klage på at Pixar aldri har mørkhudede, spanjoler eller asiater i hovedrollene også. Enten det er karakteren eller stemmen bak det dreier seg om.

  Gutten i Up er forresten asiatisk, og Frozone i The Incredibles er jo mørk, men disse regnes som bikarakterer.

 8. @Kjetil: Dessverre er nok dette også en markedstrategi. Som regel har de hvite mer penger og mer fritid i USA. De er derfor mer attraktiv kundegruppe enn sorte. Pixar (og andre) regner sikkert med at den hvite middelklassen ikke er interessert eller klarer å kjenne seg igjen i sorte karakterer?

 9. eh. Det er jo ingenting som tilsier at en jente/kvinne i hovedrollen vil føre til at en film ikke blir god. Det er en sær ting å si at de skal konsentrere seg om å lage god film. Å lage film for barn er et større ansvar enn å lage film for barn, og små jenter trenger gode forbilder som ikke bare er prinsesser, men også heltinner. Ville Up vært dårligere om en av hovedkarakterene var kvinne/jente? Og denne middelaldrende kvinnen i overgangsalderen vet jeg ikke hvor dere tar fra, det er i alle fall ikke Linda Holmes.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>