Uår for russisk film

Det kan gå mot et magert filmår for den stolte filmnasjonen Russland. Ifølge landets kulturminister, Alexander Avdeev, kommer ingen av årets filmproduksjoner til å motta økonomisk støtte fra den russiske statens filmfond i 2009. Budsjettkuttet innebærer riktignok, ifølge Variety, at filmer som allerede er innvilget statsstøtte, vil få utbetalt dette. Men utover det som allerede er innvilget, fryses alle tilskudd frem til 2010. Imidlertid skal det angivelig bli satt av midler til støtte for dokumentar- og barnefilmer. Dette ifølge MosNews.com som også skriver at de russiske myndighetene ønsker å hjelpe de filmskaperne som tar mål av seg å belyse spesifikke sosiale problemer gjennom sine spillefilmer, hva nå enn det innebærer.

Alexander Avdeev og regjeringen skal ifølge Variety også ha vurdert å overføre noen av midlene tiltenkt dokumentar- og barnefilmbransjen til «art house»-grenen i spillefilmindustrien. Men som Avdeev påpeker: «Det ville samtidig betydd slutten for dokumentar- og barnefilmstudioene, og dermed sørget for å gjøre mennesker arbeidsledige».

Hele situasjonen vil naturligvis gjøre rammevilkårene for ikke-kommersielle filmskapere i Russland ekstremt vanskelige. «I praksis kan ingen lage film uten statsstøtte», kommenterte grunnleggeren av det uavhengige filmproduksjonsselskapet CTB, Sergei Selyanov, da landets filmprodusenter var samlet til debatt om temaet under den internasjonale filmfestivalen i Moskva forrige måned. Men ikke alle produsenter ser like mørkt på situasjonen. En produsent som ønsker å være anonym, har overfor Daily Variety påpekt de uheldige sidene av at millioner av kroner er blitt overøst russiske filmproduksjoner de siste seks årene, med den følge at mange produsenter ikke har vært like opptatt av filmenes kvalitet.

Så kan man spørre; hvilke ringvirkninger ville det fått for norsk film dersom regjeringen hadde lagt fullstendig lokk på overføringene til samtlige spillefilmprosjekter i hele 2009?