Ringenes herre-produsent med storfilm om profeten Muhammed

Produsent Barrie Osborne (The Matrix, Ringenes herre-trilogien) og hans finansiører fra Qatar annonserte nylig et nytt, episk filmprosjekt om profeten Muhammed – islams mest hellige figur. Guardian melder at filmens budsjett er på massive $150 millioner, som plasserer den i samme størrelsesorden som Osbornes tidligere sci-fi- og fantasyfilmer. Alnoor Holdings, som er det qatarske produksjonsselskapet, har satt islamekspert Sheikh Yusuf Al-Qaradawi til å overse prosjektet, slik at ikke filmen bryter med prinsipper nedfelt i Koranen. For eksempel vil dette bety at profeten selv ikke kan gjengis/etterlignes på noe vis, heller ikke i billedform – noe som skapte trøbbel for danske karikaturtegnere, og som vil representere en sentral utfordring for filmskaperne.

I 1976 kom forøvrig den Gaddafi-støttede spillefilmen The Message med Anthony Quinn, som til dags dato er et av de få vellykkede eksemplene på en filmatisering av profeten Muhammeds historie. (DVDen er på tilbud hos Play.) For å toppe det hele; i fjor lanserte produsenten Oscar Zoghbi ideen om å gjøre en remake av The Message. La oss se hvilken Muhammed-film som kommer først, og hvilken som skaper mest blest.