Max von Sydow 80 år

Den legendariske svenske teater- og filmskuespilleren Max von Sydow fylte 80 år i dag, 10. april. Von Sydow er fremdeles aktiv, og var sist å se på norske kinoer i den rørende rollen som Papinou, hovedpersonens far, i Dykkerklokken og sommerfuglen. Til høsten vil vi kunne oppleve ham i Martin Scorseses Shutter Island.

Det enestående spennet i von Sydows karriere, som startet for 60 år siden, er et av fokusene i en hyllest til skuespilleren på hans 80-årsdag som den britiske filmhistorikeren Peter Cowie har skrevet for Criterion Current. Cowie skriver, etter en fin anekdote, blant annet:

It’s all too easy to classify Max as a Bergman actor and not much else. But his work for Jan Troell has been enormously fruitful. They have made seven films together, at least three of which are classics—The Emigrants, The New Land, and The Flight of the Eagle—and the latest of which, Hamsun, features a subtle and perceptive portrait of Norway’s most notorious writer. Nor should we forget some of Max’s Hollywood characterizations, such as the assassin in Three Days of the Condor, the defense attorney in Snow Falling on Cedars, and Father Merrin in The Exorcist (“Not many realize, Peter,” he said to me, tongue in cheek, “that I am the exorcist in that film!”).

Montages gratulerer Max von Sydow med dagen, og håper han fortsetter å gi oss flere av sine minneverdige karakterer i flere år fremover. Så kan man spørre, blant alle hans mange varierte rolletolkninger: Hvilken er din favoritt?