Tre norske regissører er kvalifisert til Oscar-nominasjon for beste animerte kortfilm

Oscar-akademiet har nylig offentliggjort at 63 animerte kortfilmer har blitt kvalifisert til vurdering for vinterens Oscar-nominasjoner i kategorien Beste animerte kortfilm, og i utvalget finner vi så mye som tre norske regissører.

Det er gledelig å starte Oscar-sesongen med noen hyggelige nyheter, for ikke bare er det oppmuntrende å se tre norske filmer på akademiets liste, rapportert hos CartoonBrew, men historikken for norske filmer i nettopp denne kategorien er som kjent meget god. Torill Kove vant denne Oscar-prisen i 2007 for sin kortfilm Den danske dikteren, og har i tillegg vært nominert tidligere for både Min bestemor strøk kongens skjorter (2000) og Meg og min Moulton (2014). Og i år har hun igjen muligheten!

Kove er å finne på akademiets liste over kvalifiserte titler med sin nye kortfilm Tråder, som hadde premiere i Toronto tidligere i høst. I tillegg til at Kove nå kan få en imponerende fjerde Oscar-nominasjon, er regissørene Rune Spaans og Elin Grimstad også kvalifisert, med henholdsvis The Absence of Eddy Table, en fascinerende og morbid voksenkortfilm, og Evige jaktmarker, en mystisk og vakker animasjonsfilm om livet etter døden.

Veien til en Oscar-nominasjon er riktignok lang ennå. «A review process is currently underway,» skriver CartoonBrew, «by volunteer active and life members of the Academy’s Short Films and Feature Animation branch. This group will view all 63 shorts, [and] the 10 most-highly rated shorts will advance to the shortlist, which the Academy will announce after the voting period is over in late-November.»

Så vi må smøre oss med tålmodighet: etter at shortlisten på 10 filmer blir klar, er det fortsatt drøyt tre måneder frem til Oscar-utdelingen, søndag 4. mars 2018. Nedenfor kan dere se trailerne til Tråder og Evige jaktmarker, samt leie og se hele The Absence of Eddy Table:

*