TIFF 2023: Her er programmet for årets Filmprat – fra Tromsø bibliotek

Montages er offisiell mediepartner med Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer.

*

TIFF 2023: I år som før leder Montages programseksjonen Filmprat, et daglig arrangement på filmfestivalen i Tromsø, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Nedenfor presenterer vi årets gjester, tidspunkter og den nye arenaen: Tromsø bibliotek. 

I mer enn ti år har Filmprat eksistert som en fast arena under TIFF for møter med filmskapere som gjester festivalen, og arrangementet hadde i mange år sitt hjem i foajeen på Kulturhuset, før det i noen år har holdt hus på Rødbanken. (I 2021 gjennomførte vi Filmprat som heldigitale møter med filmskaperne, da pandemien hindret festivalen fra å ha gjester som vanlig.)

Nå i 2023 presenteres Filmprat i 3. etasje på Tromsø bibliotek, som egentlig nå blir en retur til festivalens historiske «hjemsted» – gamle Fokus kino (for de som opplevde TIFF før 2005) befant seg i denne ærverdige bygningen med det særegne taket, tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973. Biblioteket inntok bygget i sin moderne fasong i 2005 og har siden da holdt hus der, vegg i vegg med nye Fokus kino.

Her er en enkel illustrasjon av hvor i biblioteksbygget Filmprat arrangeres, for de som befinner seg i Tromsø denne uka og vil få med seg arrangementene i levende live:

Følg trappene opp til 3. etasje i biblioteket, og så finner dere Filmprat-scenen med utsikt gjennom glassvinduene mot gaten.

*

Som i fjor kan man også følge Filmprat-samtalene på live stream via TIFFs nettsider, og deretter publiseres disse filmskapermøtene også her på Montages. Årets program ser slik ut:

  • Lørdag 21. januar, kl. 12.00 – Filmprat spesial: regissør Ole Giæver i samtale med regissør Franciska Eliassen. I samarbeid med Norske filmregissører (NFR) arrangerer vi en spesialutgave av Filmprat, TIFF-regissørene Giæver og Eliassen for en fordypende samtale om regi-faget og sistnevntes spillefilmdebut Den siste våren. Filmen vises i Film fra Nord-programmet og er planlagt på kino i Norge i løpet av mars 2023.

Filmprat er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuene er produsert i samarbeid med festivalen, og publiseres på Montages.