Slik blir Criterion-utgivelsen av Joachim Triers Verdens verste menneske

I juni blir Joachim Trier og Verdens verste menneske innlemmet i den prestisjetunge serien The Criterion Collection. Nå foreligger detaljene om spesialutgaven.

Norske filmer «på Criterion» er ikke akkurat hverdagskost – fra før av er det kun Erik Skjoldbjærgs Insomnia (1997) som kan smykke seg med denne statusen. Ettersom mange i Montages er storsamlere av fysisk format, synes vi rett og slett det er litt stort at Verdens verste menneske snart skal bli en del av denne formidable samlingen med lekkert presenterte og innholdsrike DVD- og Blu-ray-utgivelser.

Forsiden er designet av tegneserieskaper Bendik Kaltenborn, blant annet kjent for platecoverne til artisten Todd Terje. Motivet er det samme som på den ene av de to plakatene han laget til filmen i fjor høst. (Kaltenborn har for øvrig også forsøkt seg som filmskaper, og mottok hyllest for den eksperimentelle og hysterisk morsomme Liker stilen i vår podkast.)

Av ekstramateriale finner vi en minidokumentar fra innspillingen om «musikalsekvensen» der Oslo fryser, bortklipte scener og et nyskrevet essay av kritikeren Sheila O’Malley, i tillegg til intervjuer med regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt, skuespillerne Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum, samt fotograf Kasper Tuxen og lyddesigner Gisle Tveito.

Vi krysser fingrene for at Criterion også vurderer å lansere Triers tidligere filmer i fremtiden – ikke minst Reprise (2006), som ennå ikke er utgitt på Blu-ray noe sted. Les mer om utgivelsen på The Criterion Collection sine hjemmesider.

*