Se traileren til Brady Corbets mesterverk Vox Lux med Natalie Portman som popstjerne

Vox Lux er den beste nye filmen vi har sett i år, og i podkast-episoden fra Venezia-festivalen frådet vi av begeistring foran mikrofonene. Denne nye, lange traileren holder kortene relativt tett til brystet, men gir en god fornemmelse av filmens takt og tone.

Dette er ikke en «kronologisk trailer», av typen som avslører en films dramaturgi, men en stemningsskapende montasje, med stjerneskuespilleren Natalie Portman i fokus. Ikke så rart, med tanke på at produksjonsselskapet NEON har offentliggjort at de vil kjøre en Oscar-kampanje på henne i kategorien for beste kvinnelige birolle – men ikke desto mindre er det hovedrollen som er filmens tyngdepunkt, og denne spilles av Raffey Cassidy (kjent fra Tomorrowland og The Killing of a Sacred Deer).

Vox Lux fremstiller popartisten «Celeste» sin tilblivelse, mot en beksvart bakgrunn som overlevende av en skolemassakre. Skuespiller, regissør og manusforfatter Brady Corbet vakte oppsikt allerede med sin debutfilm, The Childhood of a Leader (vist i sideprogrammet Orizzonti i Venezia i 2015), og hans virtuose registil gjorde at vi sammenlignet ham med Xavier Dolan i den nevnte festivalpodkasten. Vox Lux er imidlertid dedikert til avdøde Jonathan Demme (som ga Corbet Orrizonti-juryens regipris for The Childhood of a Leader), og filmens visuelle uttrykk er tydelig modellert på Demme og fotograf Tak Fujimotos samarbeider (som for øvrig også var en viktig referanse for Dolans Laurence Anyways [2012]).

Under kan du se den ferske traileren og noen utvalgte frysbilder. Det er ennå ikke avklart når filmen får norsk kinopremiere.

*

*

https://www.youtube.com/watch?v=dolxUIZzb3w