Se den nye traileren til Kajsa Næss’ animasjonsfilm Titina

Det norske animatøren og regissøren Kajsa Næss står bak en rekke prisbelønte kortfilmer, og med Titina har hun endelig laget sin første kinofilm (premiere 21. oktober). Historien kretser rundt Roald Amundsen og Nobiles polareventyr med luftskipet «Norge» i 1926, og i denne nye traileren får vi et solid inntrykk av filmens rollefigurer og atmosfære – uten at snutten avslører for mye.

Kajsa Næss bidro til å etablere produksjonsselskapet Mikrofilm i 1996, og er en sentral skikkelse i det norske animasjonsfilmmiljøet. I 2008 vant hun Gullstolen for Bygningsarbeidere under Kortfilmfestivalen i Grimstad, og i 2013 ble hun Amanda-nominert i kategorien for beste dokumentar med den animerte kortdokumentaren Du velger selv. Uttrykket i filmene hennes er ofte tilsiktet fragmentarisk, en sammenblanding forskjellige teknikker og stiler. (Montages har intervjuet henne ved to anledninger – i 2013 om Du velger selv, og i 2014 om Paul Auster-adaptasjonen It Was Mine, som er hennes forrige kortfilm.)

Med Titina er det tydelig at Næss og produsentene hos Mikrofilm har større ambisjoner enn noensinne, med et i norsk animasjonssammenheng rekordhøyt budsjett på 80 millioner kroner. Ettersom Amundsen er en internasjonalt kjent historisk skikkelse, er det åpenbart at filmen vil ha stort potensial i utlandet, og den er allerede solgt til Frankrike, Be-Ne-Lux og hele Norden. (Filmens co-produsent er belgiske Vivi Film, der Næss & Co. fikk jobbe nært med noen av Europas beste animatører.)

Den nye traileren gir oss et tydeligere inntrykk av dynamikken mellom rollefigurene og de forskjellige miljøene, men holder kortene relativt tett til brystet hva gjelder selve fortellingen. Titina later til å bli en animasjonsfilm like rik på atmosfære som action, med en strek som kan minne om blant andre Sylvain Chomet (Trillingene fra Belleville) og Per Åhlin (Karl-Bertil Jonssons jul).

Filmens offisielle synopsis lyder slik:

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile, som reddet henne fra et hundeliv i Romas bakgater. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig realisere sitt livs store mål: å erobre Nordpolen.

Nobile ser sitt snitt til å skrive seg inn i historiebøkene og tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Reisen til verdens nordligste punkt blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren.

Nedenfor har vi limt inn både den nye traileren, som er noe lengere enn den forrige, samt den offisielle kinoplakaten. Titina får norsk premiere 21. oktober 2022. 

*

*