Programmet til Arabiske filmdager er klart

Programmet til Arabiske filmdager er klart. Festivalen, som utelukkende viser film fra og om den arabiske verden, går av stabelen for sjette gang 14. – 17. april på Kino Victoria i Oslo.

22 filmer fra 13 land vil bli vist under årets festival. Flere av titlene tar for seg flyktningssituasjonen og utviklingen av flyktningproblematikken det siste året. Andre aktuelle temaer på programmet er blant annet kjønnsroller, ekteskap og patriarkat i den arabiske verden, samt fransk-arabiske kulturmøter. Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Midtøsten-korrespondent for NRK, uttaler seg om festivalen:

Arabiske filmdager har på kort tid blitt et viktig bidrag til norsk offentlighet. Den åpner et vindu til en del av verden som mer enn noensinne trenger å få fortelle sine egne historier på sine egne premisser.

Åpningsfilmen, As I Open My Eyes, har høstet mye anerkjennelse på internasjonale filmfestivaler, blant annet Venezia. Hedi kapret hele to sølvbjørner i Berlin, for beste debutant og beste skuespiller. Arabiske filmdager vil også vise Idol, regissert av to ganger Oscar-nominerte Hany Abu Assad, som gjestet festivalen for to år siden med filmen Omar.

Stumfilmkonserten Views of the Ottoman Empire ble en suksess under fjorårets festival, og vil derfor få en ønskereprise. Filmene til stumfilmkonserten er kuratert eksklusivt til Arabiske filmdager av kritiker Jay Weissberg fra Variety, og vises i samarbeid med NFI. Snuttene viser dagligliv og bylandskap fra blant annet Gaza, Jerusalem, Damaskus, Bahdad, Kairo, Tripoli og Istanbul mellom 1900-1920, mot slutten av den osmanske periode.

Hele programmet til Arabiske filmdager finner du her.