Paolo Sorrentinos La grande bellezza gjorde storeslem under European Film Awards

Lørdag kveld ble European Film Awards delt ut i Berlin. I år ble Paolo Sorrentinos film La grande bellezza den store vinneren.

La grande bellezza stakk av med hele fire priser under helgens utdeling, for beste film, beste regissør, beste mannlige skuespiller (Toni Servillo) og beste klipper (Cristiano Travaglioli). Det italienske dramaet er en drømmeliknende affære, som handler om den en gang lovende forfatteren Jep som nå arbeider med kultur- og sosietetsjournalistikk.

I tillegg til de fire prisene La grande bellezza vant, var den nominert for Sorrentino og Umberto Contarellos manuskript. Filmen deltok i hovedkonkurransen under årets Cannes-festival, og mange var forundret over at den ikke fikk noen priser av Spielbergs jury der. Enda mer absurd er det imidlertid at det europeiske filmakademiet har valgt i ignorere Abdellatif Kechiches Gullpalme-vinner Blå er den varmeste fargen. Selv kunne vi nesten ikke tro våre egne øyne når Adèle Exarchopoulos ikke var blant de nominerte i kategorien beste skuespillerinne.

European Film Academy består av flere enn 2900 medlemmer og det er disse som stemmer frem vinnerne for European Film Awards. Årets utdeling var den 26. i rekken og under kan du se den fullstendige listen over vinnerne:

EUROPEAN FILM: La grande bellezza

EUROPEAN COMEDY: Love Is All You Need

EUROPEAN DISCOVERY – Prix FIPRESCI: Oh Boy

EUROPEAN DOCUMENTARY: The Act of Killing

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM: The Congress

EUROPEAN SHORT FILM: Death of a Shadow

EUROPEAN DIRECTOR: Paolo Sorrentino for La grande bellezza

EUROPEAN ACTRESS: Veerle Baetens for The Broken Circle Breakdown                                                                                                      

EUROPEAN ACTOR: Toni Servillo for La grande bellezza

EUROPEAN SCREENWRITER: François Ozon for Dans la maison

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER – Prix CARLO DI PALMA: Asaf Sudry for Fill the Void

EUROPEAN EDITOR: Cristiano Travaglioli for La grande bellezza

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER: Sarah Greenwood for Anna Karenina

EUROPEAN COSTUME DESIGNER: Paco Delgado for Blancanieves

EUROPEAN COMPOSER: Ennio Morricone for The Best Offter

EUROPEAN SOUND DESIGNER: Matz Müller & Erik Mischijew for Paradise: Faith

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: Catherine Deneuve

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA: Pedro Almodóvar

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD– Prix EURIMAGES: Ada Solomon

PEOPLE’S CHOICE AWARD for Best European Film: The Gilded Cage

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

 1. Fidalgo sier:

  «Den store skjønnheten» får 6 stjerner av 6 mulige av bladet CINEMA, som bl.a. skriver: «Paolo Sorrentino har laget et underverk av en film. Jeg fikk sterke «Tree of life»-assosia-sjoner mange ganger i «Den store skjønnheten» ikke minst i den eksepsjonelt virtuose åpningsseksvensen.»

  Og kanskje flertallet av de 2900 stemmeberettigede ved European Film Awards som ga filmen pris som Årets Europeiske Film, samt pris for Beste Regi til Paolo Sorrentino, Beste Skuespiller til Toni Servillo og Beste Klipp til Christiano Travaglioli er mer å stole på enn Spielbergs Cannes-jury? vi bare spør; den er utvilsomt bredere sammensatt…

  Mvh. distributøren.

 2. Hva synes dere om at Adèle Exarchopoulos ikke ble nominert for beste kvinnelige hovedrolle da? Jeg bare lurer.

  Ser ikke helt poenget med å sette «La Grande Bellezza» – som er en fantastisk film, og en av mine personlige favoritter i år – opp mot «Blå er den varmeste fargen», når filmene er såpass forskjellige. Cannes-juryen er selvfølgelig mindre enn et helt akademi, men pleier f.eks. Oscar-prisene å være mer fornuftige av den grunn? Jeg synes i alle fall ikke dét.

  Flere av oss var forundret over at «La Grande Bellezza» ikke fikk en eneste pris i Cannes, den var en opplagt kandidat til Grand Prix, regi- og manusprisene. Men man vet jo at mye rart kan skje der, f.eks. vant jo ikke «Holy Motors» noen priser året før, på tross av massiv hype. Men det var da også høyst besynderlig at Gullpalme-vinneren ikke stakk av med en eneste pris under EFA – det er strengt tatt en av årets mest kritikerroste filmer.

  Det kommer mer stoff om «La Grande Bellezza» fra oss i anledning kinopremieren (tidligere har vi snakket om den på podkast og i oppsummeringssaken fra Cannes). Er det Dag Sødtholt som har skrevet Cinemas anmeldelse, forresten?

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>