Nydelig første trailer til Maria Sødahls Toronto-aktuelle drama Håp

Regissør Maria Sødahl imponerte stort med sin spillefilmdebut Limbo i 2010, men først nå denne høsten – ni år senere – er hun tilbake med sin neste film, Håp. Denne uken ble det klart at filmen får sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, og i dag har den første traileren blitt sluppet.

Veien til andrefilmen har for Maria Sødahl vært lengre enn for mange andre filmskapere. Noe av årsaken til det lange oppholdet er kreftsykdommen som rammet regissøren – og det personlige dramaet fra Sødahls eget liv i årene etter Limbo har da også inspirert fortellingen i Håp. I en pressemelding fra NFI i forbindelse med offentliggjøringen av filmens deltagelse i Toronto uttrykker Sødahl lettelse: «Å dele denne personlige historien med et internasjonalt publikum blir spennende, men jeg er først og fremst glad for å stå klar med en ny film etter et ufrivillig langt opphold. Helt ærlig trodde jeg aldri jeg skulle kunne skrive eller stå på et filmsett igjen.»

I den ferske traileren nedenfor merker man da også straks at filmens vonde, alvorlige premiss er skildret med en fintfølsomhet man kan tilskrive regissørens personlige forhold til stoffet. Andrea Bræin Hovig spiller Anja (basert på Sødahl), en kvinne midtveis i livet som på lille julaften får vite at hun har tre måneder igjen å leve, og Stellan Skarsgård spiller hennes ektemann Tomas. Det offisielle synopsiset fortsetter slik: «Alene med sorgen og redselen, erkjenner Anja nødvendigheten av Tomas sin fulle hjelp og støtte. I løpet av en juleuke kastes paret inn i et lynkurs i gjensidig tillit og felles kamp for å takle en uventet og for tidlig død. Kan de i denne krisen lære å elske hverandre igjen etter et langt samliv?»

Håp har altså til felles med Limbo at den er en nær skildring av en familie, og alt tyder på at vi igjen skal dykke ned i såre, men kjærlighetsfylte relasjoner mellom både voksne og barn. Denne kvaliteten ble også påpekt av Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen i 2010, hvor han bl.a. skrev at: «[regissøren] makter å håndtere et menneskelig drama med troverdighet og respekt, og jeg håper at Maria Sødahl sitter på flere historier det er verdt å fortelle oss i fremtiden. Dette er en moden, skråsikker og jevnt over svært imponerende spillefilmdebut.»

Etter verdenspremieren i Toronto vil Håp bli å se på kino her hjemme fra 22. november. Se traileren og filmens ferske plakat nedenfor.