Ny åpningsfilm på TIFF: Anders Emblems A Human Position erstatter Erik Poppes Utvandrerne

TIFF 2022: Tromsø internasjonale filmfestival nærmer seg med stormskritt, men omikron-viruset har som kjent sine egne spilleregler. Nå er det i siste liten avklart at den opprinnelige åpningsfilmen, Erik Poppes Utvandrerne (som ble annonsert i november), erstattes av Anders Emblems A Human Position.

Etter planen skulle Erik Poppe og hans nyinnspilling av den svenske klassikeren Utvandrerne markert åpningen på årets TIFF mandag 17. januar, med påfølgende kinolansering halvannen uke senere. Men takket være usikkerheten omikron-viruset fører med seg, har produsentene besluttet å utsette kinopremieren til høsten – og dermed blir det ikke lenger optimalt å ha den som åpningsfilm i Tromsø. Filmen skal ha noen eksklusive visninger under festivalen, men disse blir ikke for presse, kun publikum.

Anders Emblems nye spillefilm, A Human Position, blir en spennende erstatning. Emblem er fra Ålesund og utdannet medieviter fra Universitetet i Oslo, og hans første film, søskenskildringen Skynd deg sakte, hadde norgespremiere på TIFF for tre år siden (i sideprogrammet Horisonter). I den anledning ble han intervjuet av Montages, i vårt faste TIFF-program Filmprat (samtalen kan du se nederst i denne saken).

I pressemeldingen fra TIFF beskrives A Human Position som en «vakker og stilsikker film, dels moralsk drama og dels kjærlighetshistorie». Vi følger Asta, en ung kvinne, hvis moralske kompass blir utfordret idet hun etter en tids fravær returnerer til jobben som journalist i Sunnmørsposten. Dette er altså en historie med lokal koloritt.

Filmen er produsert av Emblem og Stian Skjelstad gjennom selskapet Vesterhavet, og distribueres av Filmbyrået Jack.

Billettsalget for årets festival starter i morgen, torsdag 13. januar kl. 11.00. Montages vil som vanlig publisere en artikkel med våre anbefalinger fra årets program straks de nye tiltakene fra regjeringen foreligger. Vi krysser fingrene for at festivalens saler kan øke kapasiteten fra 50 til 200, slik at flere kan ha glede av en (i våre øyne) spesielt sterk årgang.

*